Земеделският министър: Трябва да съживим животновъдството (галерия)

Булфото
share

Държавата трябва да осигури не по-малко от половин милиард лева доплащания за животновъдството, към този милиард директни плащания, за да се изравним с европейските субсидии и да съживим сектора. Това заяви министър Иван Станков на откриването на Националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир.

Според него България не помни толкова драстично намаляване на броя на овцете. В страната ни се отглеждали около милион и половина овце. "Никога броят им не е падал под шест милиона, дори и през най-тежки периоди на войни и епидемии", каза Станков, цитиран от "Стандарт".

За възстановяването на сектора е необходимо на първо място да се промени отношението към него, защото е пренебрегван години наред. Той трябва да стане приоритет за държавата, според министъра на земеделието.

Повече 300 изложители от цялата страна участват в събора на овцевъдите, организиран от Националната асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ), със съдействието на Министерството на земеделието и храните. В рамките на три дни, от днес до 26 май, ще бъдат представени над 700 породи овце, кози, коне и кучета.

Организирани са състезания, конкурси и изложби. На площ от 40 дка са разположени алея на занаятите, зона за директни продажби на продукти от овче и козе мляко и месо, чевермета. В събора участват и чуждестранни овцевъдни и козевъдни асоциации от Молдова, Румъния, Сърбия, Испания.

Водещи новини

Още новини