Кипър регистрира повече пристигнали туристи в сравнение с миналата година

Novini.bg/ Canva
share

Туристическите пристигания в Кипър са се увеличили през първите шест месеца на годината, което показва, че поставената за този сезон цел за развитие на сектора се изпълнява, казаха от правителството. Допълнителни 10 млн. евро ще бъдат предоставени с бюджета за догодина за популяризиране на страната в чужбина. 

Над 1,65 млн. са посещенията на туристи в Кипър от януари до юни, което е с 2,4% повече в сравнение с миналогодишния им брой, а само през юни скокът им достига 5,5%, съобщи Статистическата служба. 

Това увеличение надгражда рекордния ръст от над 20%, поставен през миналата година, отбеляза заместник-министърът на туризма Костас Кумис. Той посочи, че постиженията се дължат и на обявените от правителството насърчителни програми със стимули за подобряване на туристическия продукт. 

Българите в Кипър също кандидатстват за субсидирана почивка

Същевременно президентът на Кипърската асоциация на хотелиерите Танос Михайлидис прогнозира, че заради кризата в Близкия изток и продължаващата война на Русия в Украйна туристическата индустрия на Кипър ще загуби тази година близо 30 000 потенциални посетители и около 25 млн. евро, пише БНР.

10 млн. евро ще бъдат насочени целево догодина за засилване на присъствието на страната на международните туристически пазари, укрепване на въздушните й връзки и насърчаване на алтернативни форми на туризъм, съобщи още заместник-министърът.

Водещи новини

Още новини