Международно проучване: Българският курорт „Слънчев бряг“ става все по-скъпа дестинация

  • 23 юли 2024 11:53

  • 14798
  • 1
Международно проучване: Българският курорт „Слънчев бряг“ става все по-скъпа дестинация
© Булфото (архив)

Всяка година Post Office изготвя анализи за най-бюджетните дестинации за почивка по света. Години наред българския морски курорт „Слънчев бряг“ оглавяваше класацията, но през 2022 г. тази тенденция се прекъсна и курортът до ден-днешен продължава да потъва в класацията.

Според тазгодишното издание на класацията „Слънчев бряг“ заема седма позиция от общо 15-те изследвани дестинации в Европа. От класацията става ясно, че цените в българския курорт тази година са се повишили с 6.4% до общо 62.49 паунда за осем туристически артикула, включително напитки и ястия.

Въпреки спада на турската лира, цените в Мармарис са се увеличили почти два пъти.

В Слънчев бряг отвори врати един от най-престижните хотели в света

Резултатите от барометъра показват колко голямо влияние оказва турската лира върху отделните дестинации. Туристите, които избират по-далечни дестинации, може да очакват по-евтина ваканция, споделя Лаура Планкет от Post Office Travel Money.

Изводите от проведеното проучване са, че цените на храната, напитките и други туристически артикули са се понижили в сравнение с миналата година в 25 от 40-те изследвани курорта. Но силата на британската лира ще направи много дестинации в Обединеното кралство по-евтини за пътуване, отбелязва британския анализатор.

За първи път на върха на класацията е Виетнам, където е отчетен спад от 14.4 на сто на цените в курорта Хой Ан. Така с цени от 51.18 паунда за осемте основни показателя, които се изследват, дестинацията рязко се изкачи от шеста на първа позиция през настоящата година. За сравнение разходите в Кейптаун, който заемаше първата позиция миналата година, са се увеличили с близо пет на сто. Така тази дестинация заема втора позиция с разходи от 54. 35 паунда. На трето място като най-достъпна дестинация за британските туристи е Кения. Португалският Алгарве е на първо място от 15-те европейски изследвани дестинации, задържайки се на пето място (в голямата класация) с 1.2% спад в цените до 59.69 паунда, информира Economic.bg.

Последвайте канала на

Владимир Василев
14798 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Стефан

2024.07.24 | 14:24

1
За разлика от заплтите тук,идваш да работиш за двойно за да плащаш четворно

Добави коментар

Водещи новини