За първото полугодие: 12% повече туристи в София

Novini.bg/ Canva
share

Според актуалните данни на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) на Министерството на туризма пристигналите туристи в София бележат ръст от 12%, в сравнение със същия период през 2023 година, достигайки близо 580 хиляди. Това съобщиха от Столична община, цитирайки новия директор на Общинското предприятие (ОП) „Туризъм“ Антон Пенев. 

От Столичната община информираха, че регистрираните нощувки за полугодието са малко над 1,3 млн., което е с 10% увеличение спрямо същия период на миналата година.

В топ пет на страните, които генерират най-много посещения в столицата, са Италия, Германия, Гърция, Великобритания и Турция, посочва Пенев. София се оказва привлекателна дестинация и за туристи от Испания, Израел, Румъния, САЩ, Китай, Канада и Австралия, казва директорът на ОП "Туризъм" и допълва, че близо 60% от посетителите са чуждестранни туристи.

Според данните 80% от туристите се настаняват в хотели с три, четири и пет звезди, като средният им престой е малко над 2,2 дни.

Миналата година от Столичната община също отчетоха ръст на туристите в София спрямо предходната 2022 г. И тогава броят на чуждестранните туристи е надвишавал този на българските.

През април тази година от Министерството на туризма оповестиха данни, според които за периода 1 декември 2023 г. - 25 март 2024 г. регистрациите на туристи у нас са над 1,8 млн. За посочения период, спрямо същия през миналия зимен сезон, най-значителен е ръстът на турските туристи у нас - 29,1 на сто. С 18,7 на сто са се увеличили италианските туристи, чийто интерес е насочен основно към градския туризъм в София. Ръст от 3 на сто се отбелязва при българските туристи, от Великобритания посещенията са с 1 на сто повече, страната ни са посетили и 4,6 на сто повече туристи от Република Северна Македония. Ръст се отбелязва и от немския и сръбския пазар, съответно 9,7 на сто и 10,7 на сто.

От началото на декември 2023 г. до 25 март 2024 г. най-предпочитаната дестинация е била Столичната община, която отчита 329 000 туристи, след нея се нареждат общините Банско, Велинград, Самоков, Смолян, Чепеларе и Варна, съобщиха тогава от Министерството на туризма. 

Водещи новини

Още новини