Хотелите пълни за Деня на Независимостта

Булфото (архив)
share

Половин месец преди 22 септември, когато Велико Търново отново става център на честванията за Деня на обявяването на Независимостта на България, хотелите в старата столица вече са пълни. Гостите са се възползвали от множеството специални празнични промоции и оферти, които местните хотелиери обявиха в сайтовете си. Две нощувки в двойна стая „стандарт” в бутиков семеен хотел в старата част на града за периода от 18 до 22 септември доскоро се предлагаха на цена от 64 лв. на човек, съобщава Монитор.

90% от хотелите са заети за 22 септември. В останалите 10% има останали по 2-3 свободни стаи, предимно от по-скъпите.

И тази година програмата за честване на Независимостта във Велико Търново ще бъде богата и разнообразна. Сутринта в средновековната църква „Св. 40 мъченици” ще бъде отслужена Празнична света литургия и водосвет и ще бъдат поднесени цветя пред саркофага на цар Калоян. След това пред общината с военен ритуал ще бъде издигнато националното знаме, а половин час по-късно в крепостта Царевец ще бъдат поднесени венци и цветя. Празничните прояви ще завършат с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина” и празнични илюминации.

Поне 4 - 5 хиляди гости се готвят да посрещнат в Златоград Дельовите празници, които започват на 16 септември и по традиция кулминацията ще бъде при възстановката „Един пазарен ден отпреди 100 години”, която ще се проведе на 21 септември. Хотелите в градчето отдавна са запълнени, но все още има възможност туристите да се настанят в близките селища, научи „Монитор” от Александър Митушев, председател на регионално сдружение “Златоград”. Мераклиите да участват в уникалното завръщане в миналото отсядат в Смолян, Мадан, Рудозем и дори в Кърджали и Кирково.

Гости пристигат и от Гърция, а освен това по това време в Златоград идват и немци, англичани и французи които се интересуват от нашия фолклор и традиции.

През тази година организаторите са увеличили персонажите, вече на пазарния ден отпреди сто години освен ретро фотото, глашатая, бозаджията, ще има и много търговци, много персонажи от съседните села, ще пристигнат и зеленчукари от района, ще има кошничари и копанари. Между хора ще се движат войници и офицери от някогашната гранична войска, както и местни чорбаджии.

Организаторите обещават да нагостят безплатно всичките си гости, пристигнали на празника в народни носии. В менюто е включен булгур с пастарма и мекици. През миналата година над 700 човека са поседнали на трапезата в уникалния Етнографски ареален комплекс на града.

Водещи новини

Още новини