Министрите обсъдиха туристически сезон 2015 (видео)

share

На Комисията по икономическа политика и туризъм бе обсъден туристически сезон 2015 – перспективи, проблеми и решения. На заседанието бяха поканени мистър Николина Ангелкова – министър на туризма, Ивайло Калфин – министър на труда и социалната политика Георги Костов – заместник-министър на земеделието и храните, представители на съответните министерства, браншови организации в туризма, работодателски организации и синдикати, предаде репортер на novini.bg.

Министърът на туризма каза, че министерството работи и си поставят оптимистични цели да могат да запазят туристите от предходната година.

Министър Ангелкова се обърна към туристическия бранш, че много слабо са се представили на туристическото изложение в Русия. „Не може само държавата да влага средства, трябва и вие да положите усилия за развитие на туризма“, каза им тя.

Министър Калфин заяви, че от тази година има нова програма по националния план за заетост и по нея 200 души могат да бъдат наети от общините като гитове, да показват забележителности. Общините могат да разчитат в рамките на миналогодишния бюджет и на различни програми за субсидираната заетост.

По младежка заетост сега се наемат около 8000 души на стаж и чиракуване. Само за януари 1426 души са освободени от бранша хотелиерство, ресторантьорство.

Сега едно дете, за да работи се иска разрешение на родителите, Главната инспекция по труда и оценка на условията на труд. Готови сме Главната инспекция по труда максимално бързо да издава разрешенията, поясни Калфин. Той напомни, че след 20 часа обаче не може да работи непълнолетно дете.

Водещи новини

Още новини