Цените на петрола с умерен растеж

share

Цените на суровия петрол се повишиха леко в последната азиатска търговия за седмицата. Опасения относно търсенето потискат по-сериозно поскъпване на суровината, въпреки че Китай отчете добро представяне на продажбите на дребно и промишленото си производство през септември, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 8 цента или 0,1 на сто до 74,53 долара за барел.

Американският лек суров петрол (WTI) се покачи с 15 цента до 70,82 долара за барел.

Петролът поскъпна след неочакван спад на американските запаси

И двата договора поскъпнаха вчера за първи път от пет сесии, след като данните на Управление за енергийна информация (EIA) показаха, че запасите от суров петрол, бензин и дестилат в САЩ са намалели миналата седмица.

Очаква се цените на Брент и на Американския лек суров да се понижат с около 6 на сто тази седмица. Това би бил най-големият седмичен спад на петролните котировки от 2 септември, след като ОПЕК и Международната агенция по енергията (МАЕ) намалиха прогнозите си за глобалното търсене на петрол през 2024 и 2025 година.

Въпреки че цените на петрола останаха сравнително ниски, има признаци на стабилизирането им в краткосрочен план, след като пазарът отчете отслабването на геополитическите рискове през последната седмица, посочиха от Ай Джи (IG).

Водещи новини

Още новини