Китайският износ и внос през септември расте под очакванията

share

Китайският износ през септември расте с 2,4 на сто на годишна база в доларово изражения, докато вносът се увеличава с едва 0,3 на сто, сочат митнически данни, цитирани от Си Ен Би Си. Ръстът и на износа, и вноса са много под очакваните.

Очакванията бяха за ръст на износа с 6 на сто, според проучване на Ройтерс. Дори и това би било забавяне спрямо отчетения през август ръст от 8,7 на сто.

Прогнозата за вноса беше за ръст от 0,9 на сто, или с малко повече от регистрираните 0,5 на сто през август.

Китайски учени създадоха „вечна“ фотоелектрическа ядрена батерия

Доскоро износът беше едва от малкото "светлини" в китайската икономика, която страда от спад на потреблението и срив в сектора на недвижимите имоти.

През септември китайската основна инфлация, който изключва цените на храните и енергията, се покачва с 0,1 на сто, което е най-ниското ниво на растеж от февруари 2021 г., по данни на "Уинд информейшън" (Wind Information). Цените, свързани с туризма, спадат с 2,1 на сто на годишна база въпреки празничните дни.

В петък Националната статистическа служба ще публикува данни за растежа на БВП през третото тримесечие, както и за продажбите на дребно, промишленото производство и инвестициите в дълготрайни активи.

Водещи новини

Още новини