Какво променят новите изисквания за ипотечните кредити?

pixabay
share

Какво ще променят новите изисквания на БНБ за ипотечните кредити? Банките вече ще могат да финансират не повече от 85% от стойността на жилището. Налага се и горна граница на месечната вноска за ипотечен кредит към домакинствата - не повече от 50% от месечния доход. Новите правила няма да важат за вече отпуснати кредити, освен в случаите, когато се налага предоговаряне на условията. Какво се променя за кредитополучателите от тук нататък и може ли да очакваме охлаждане на жилищния пазар?

Без реална промяна остават условията по ипотечното кредитиране, коментират финансисти. Условията на банките и в момента са такива за повечето клиенти.

"Съотношението дълг-доход - сумата на всички вноски включително вноската по бъдещия кредит, за който кандидатстваме е в 50% от нетните лични или семейни доходи. Нищо ново под слънцето. Към момента това е над 90% от практиката. Съотношението лонг ту валю - размерът на дълга спрямо пазарната стойност на имота и към момента, масовата практика е 85%. Дори има и 80% бих казал, че пожелателното е и пазарът работи и на 80% в много редки случаи се стига до 90% от финансирането", поясни пред БНТ Иво Димитров, управител на кредитно-консултантска компания.

БНБ реши ипотечните кредити да са максимум за 30 години

БНБ поставя и максимален срок за ипотечните заеми до 30 години. Много малко банки обаче досега предлагат кредити с по-голям период за издължаване.

"Срокът е математическа техника да се влезе в съотношението 50 на 50 и да се работи с официалната част на доходите доколкото е възможно. нищо повече. Това донякъде ще пречи на клиентите до удобен достъп до финансиране - не мисля, че по някакъв начин управлява риска предвид статистиката за живота на кредита", допълни той.

Много от кредитополучателите успяват да се издължават за около 15 години. При недвижимите имоти търсенето продължава да се ускорява.

"Пазарът е доста активен, търсенето продължава да бъде голямо. Виждаме нарастване на интереса след преминаване на отпускарския сезон. Не очаквам да има съществени изменения. Предлагането продължава да бъде ограничено и за малко имоти се състезават повече купувачи", обясни Полина Стойкова, изп. директор на агенция за недвижими имоти.

Затова от бранша не очакват съществена промяна заради последните решения на БНБ.

"Цените продължиха да нарастват с по-бърз темп, отколкото очаквахме и може би именно затова, това по-бързо нарастване се дължи на по-големия обем отпуснати кредити. Именно тук се цели малко да се стабилизира пазара, за да не излезе извън дългосрочния тренд, който е стабилен", каза Полина Стойкова, изп. директор на агенция за недвижими имоти.

Тази година вероятно ще бъде още по-успешна за имотния пазар от предходната, очакват от сектора.

Водещи новини

Още новини