Левон Хампарцумян: Лихвите по кредити и депозити бавно ще се покачват

NOVINI.BG
share

Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме когато се спука.

Има много фактори, които действат за увеличаване на цените. В България, където хората са склонни да притежават имота, а не да наемат, също е важен при оценката на пазара, коментира новите изисквания на БНБ за кредитиране Левон Хампарцумян в интервю пред БНР.

Според него този бум на жилищно кредитиране е в София и големи градове, където икономиката се развива доста успешно "е придружено, не само от търсенето на жилища, а и от стандарта на живот. Стандартът на живот в София, който е приблизително като в централна Европа. Вече няма голяма разлика на живота, продават се повече нови коли, повече стоки и хората искат да живеят добре. Важното е и качеството на имотите, включително в София има квартали със скъпи сгради, но от урбанистична гледна точка са катастрофа. И хората ще гледат да бягат и да наемат нещо с по-хубаво жизнена среда. Ако имате хубаво жилище и всяка вечер обикаляте да паркирате, животът ви не е толкова прекрасен."

Той коментира, че новите мерки на БНБ за жилищно кредитиране са инструментите и не са червено копче или зелено копче, включи, изключи: "Говорим за индиректно влияние както на банките така и на купувачите. От тази гледна точка тези условия са малко по-консервативни, от това което се случва на пазара. Защото банките нямат еднакви условия на кредитиране и са близко до един консервативен подход, които ще охлади купувачите и продавачите."

Левон Хампарцумян коментира кредитите в ББР и как престъпни схеми източват държавата

Хампарцумян обясни, че БНБ не може да вдигне лихвите: "Лихвите се вдигат от оценката на риска, която банките правят за кредитополучателя. Млад, богат и с добра перспектива ще вземе по-добри условия по ипотеката отколкото някой възрастен с разклатено здраве. Няма еднакви условия за всички."

За цена от 300 000 евро за апартамент, от 80 кв. м, в столичния "Стрелбище", банкерът каза, че е нормално, след като има кой да плати и банка, която да финансира.

"Ако го сравните с цените в съседни столици ще видите, че не е толкова далече – от същия порядък са цените. От тази гледна точка зависи самото жилище, качеството и колко е близко до обществения транспорт. Така че не бива да се учудваме за това. А инфлационните процеси в последните години, вдигнаха доходите на хората, особено на тези с умения и професии", каза бившият банкер.

Той прогнозира, че лихвите по кредити и депозити имат тенденция за бавно покачване, "но няма да видим двуцифрени, плавно и бавно, примерно до средноевропейските нива".

"Самите кредити са в различни условия. Стандартният кредит в САЩ, който е като мерило, е 30 години ипотека с фиксирана лихва. Тук няма такъв продукт, в САЩ е 7 – 8%, но не сравняваме с България, защото лихвата у нас се фиксира за 3 - 5 години и после става плаваща. По-скоро лихвата би пораснала, отколкото да намалее. Съотношението кредити – депозити е в полза на депозитите.  Този ресурс ще се изчерпа и лихвите ще тръгнат нагоре", каза Хампарцумян.

Водещи новини

Още новини