Левон Хампарцумян: Последните 1-2 месеца инфлацията отново тръгна нагоре. Но това не е много добър знак

  • 08 юни 2024 19:11

  • 1397
  • 0
Левон Хампарцумян: Последните 1-2 месеца инфлацията отново тръгна нагоре. Но това не е много добър знак
© Булфото (архив)

„Последните 1-2 месеца инфлацията отново леко тръгна нагоре, с части от процента – 0,1-0,2. Но това не е много добър знак, защото обикновено лятото инфлацията леко намалява”. Това коментира в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” банкерът Левон Хампарцумян.

„Кристиан Лагард беше доста обрана. Надеждите, че ще имаме следващо понижение в обозримо бъдеще, до края на годината, са практически нищожни. Другите членове на борда на ЕЦБ също бяха доста предпазливи по отношение на бъдещето и скорошно намаляване на лихвите”, заяви Хампарцумян.

„Повишаването на лихвения процент потиска инфлационните процеси, но потиска и икономиката. Нещо повече, южните държави в Европа са доста задлъжнели", каза още той.

"Там държавните дългове биха станали непосилни като лихвено бреме за съответните държави. При определяне на лихвения процент в еврозоната трябва да се търси един много деликатен баланс между понижаването на основната лихва, което би трябвало да доведе до икономически растеж, по-евтин кредит и така нататък, и повишаването, което пък се бори с инфлацията”, обясни Хампарцумян.

Левон Хампарцумян: Имаме техническата възможност да приемем еврото през 2025 г.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1397 0

Свързани новини

Водещи новини