Банкерът Левон Хампарцумян: Затягането на кредитирането е предупреждение, лихвите скачат с до 25%

  • 22 май 2024 21:14

  • 20487
  • 15
Банкерът Левон Хампарцумян: Затягането на кредитирането е предупреждение, лихвите скачат с до 25%
© Bulphoto (архив)

"Независимо, че инфлацията върви устойчиво надолу, не го покриваме. Не показваме и дипломатическа, политическа мотивация да стане това по-бързо. Ще трябва да си изпълним критериите. Надявам се Министерският съвет да вземе необходимите мерки, за да ги изпълним", коментира финансистът и банкер Левон Хампарцумян в "Денят ON AIR".

Според него проблем е именно дефицитът: "Когато догонваш и растеж, ще имаш дефицит".

Около 70% отновото богатство в България се създава от частния сектор, каза Хампарцумян. Относно разпространената, но непотвърдена информация, че Първа инвестиционна банка се продава, банкерът напомни, че при такива сделки публично се обявяват, когато нещата вече са завършени.

БНБ затегна правилата за отпускане на ипотечни кредити

"Във всеки един момент една фирма или банка може да бъде продадена или купена. Банковият сектор на България има по-добри и по-лоши управляеми банки, но всички са в рамките на базови критерии. Българският банков пазар е доста фрагментиран, и европейският също", обясни финансистът пред Bulgaria ON AIR.

Хампарцумян определи затягането на кредитирането като стъпка в правилната посока, но е по-скоро предупреждение, отколкото рязко движение. 

"Вероятно лихвите ще тръгнат нагоре. Няма да е рязко, но можем да очакваме нещо между 5 и 25%. Ниските лихви в ЕС и Еврозоната, спрямо Америка, идват от големите държавни дългове на южните държави в ЕС. БНБ е важна институция. Тя ще продължи да е важна и в структурата на Еврозоната", уточни той.

Финансистът изрази мнение дали е възможно минималната работна заплата от 1 януари да стане 1080 лв. 

"Склонен съм да обсъдя със синдикатите, ако те, заедно с това колко искат да стане минималната заплата, кажат колко членове имат. Това е една от много добре пазените тайни. Ние можем да си позволим всичко, но ако от другата страна няма предлагането на стоки и услуги, които да покрият новата стойност, ще получим инфлация", анализира Хампарцумян.

Той подчерта, че страната ни е голяма световна сила в производството на технология за хазарт.

"По-добре хазартът да бъде лимитиран в места, където има туризъм, ограничен във време и в пространство", уточни Хампарцумян.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
20487 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2024.05.25 | 05:39

15
❤️ Г­­­о­р­е­­­щ­­и­­­ ­­­м­­­о­­м­­­и­­­ч­­­е­­­т­­­а­­­ ­­в­­­и­­ ­­о­­ч­­а­­­к­в­­а­­т ­-­­ X­1­­8­.­­F­­U­­­N
Кафир

2024.05.24 | 14:15

14
Мръсен еврейски травестит
Алчни евери

2024.05.24 | 12:15

13
Не се наядохте!!! Живота взе да става все по ФАШИСТКИ НИЩО,ЧЕ ЕВРЕИТЕ СА СЕ ИЗКАРАЛИ ЖЕРТВИ ПРЕЗ ВСВ ИМА ГО В ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ!!!НЕ СТИГА,ЧЕ ЕДНО ЖИЛИЩЕ ПРЕМИВАВА В ПЪТИ ПОВЕЧЕ РЕАЛНАТА СИ ЦЕНА,А НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ ЛИХВИТЕ ЯКО НИ СЪДИРАТ,ПОЧТИ НЕВЪЗМОЖНО СТАВА ДА СИ КУПИШ НОРМАЛНО ЖИЛИЖЕ В МИЗЕРНАТА НИ СТРАНА.ТААА КВО КАЗАХТЕ,ЧЕ ЖИВЕЕМ ДОБРЕ С ЕВРОПЕДАЛИТЕ ЛИ???
Жоро

2024.05.23 | 06:31

11
А тоя арменец какъв боклук долен е..
ха,ха,ха

2024.05.23 | 06:34

12
половим еврейн е....и изпълнява плана от ДАВОС......да нямате НИЩО...за да бъдете щастливи.....зануляването....бързо забравяте....КОВИД 19.....

2024.05.23 | 00:36

10
БГ ЕВРО-НАТО АМЕР-АНГЛО-САКС-ГЕРМАН-ОСМАН ПАРТИИТЕ на ВОЙНАТА със СЛАВЯНСКИЯТ СВЯТ - СДС ДПС-антиконституционна групировка ГЕРБ ПП ДБ на ИЗДРЪЖКА от САЩ и СОРОСОИДИТЕ са ОПАСНИ! ТЕ ОБЯВИХА ВОЙНА НА РУСИЯ и ВОЮВАТ с РУСИЯ тези ИЗМЕКЯРИ НЕ-БЪЛГАРИ, а УГРО-ХАЗАРИ. НАТО СОРОСОИДНАТА АНАКОНДАТА ПОКАЗА ГРОЗНАТА СИ НЕОЛИБЕРАЛНА МУЦУНА В СЛОВАКИЯ ИЗВЪРШВАЙКИ АТЕНТАТА СРЕЩУ РОБЕРТО ФИЦО. ОПИТ ЗА УБИЙСТВО НА ПРИНЦА на САУДИТСКА АРАБИЯ и ЗАРАЗЯВАНЕ на КРАЛЯ на САУДИТСКА АРАБИЯ. ИЗВЪРШИ УБИЙСТВОТО НА ПРЕЗИДЕНТА НА ИРАН. ОПИТ ЗА ВОЕНЕН ПРЕВРАТ в КОНГО и ТУРЦИЯ. В СЪЩОТО ВРЕМЕ 2700 ФРЕНСКИ ВОЕННИ БИЯТ НАСЕЛЕНИЕТО на НОВА КАЛЕДОНИЯ ЗАТОВА, ЧЕ НЕ ИСКА ДА БЪДЕ ПОД БОТУША НА САЩ и ФРАНЦИЯ. Кораб на САЩ удари ТАНЗАНИЙСКИЯ КОРАБ и го ПОТОПИ В РУМЪНСКИ ТЕРИТОРИАЛНИ ВОДИ и сега се намира във ВАРНА. РУСИЯ И КИТАЙ ТРЯБВА ДА РАЗМАЖАТ ГЛАВАТА НА НАТО АНАКОНДАТА НЕОЛИБЕРАЛНА!

2024.05.23 | 00:35

9
БГ ЕВРО-НАТО АМЕР-АНГЛО-САКС-ГЕРМАН-ОСМАН ПАРТИИТЕ на ВОЙНАТА със СЛАВЯНСКИЯТ СВЯТ - СДС ДПС ГЕРБ ПП ДБ на ИЗДРЪЖКА от САЩ и СОРОСОИДИТЕ са ОПАСНИ! ТЕ ОБЯВИХА ВОЙНА НА РУСИЯ и ВОЮВАТ с РУСИЯ тези ИЗМЕКЯРИ НЕ-БЪЛГАРИ, а УГРО-ХАЗАРИ. НАТО СОРОСОИДНАТА АНАКОНДАТА ПОКАЗА ГРОЗНАТА СИ НЕОЛИБЕРАЛНА МУЦУНА В СЛОВАКИЯ ИЗВЪРШВАЙКИ АТЕНТАТА СРЕЩУ РОБЕРТО ФИЦО. ОПИТ ЗА УБИЙСТВО НА ПРИНЦА на САУДИТСКА АРАБИЯ и ЗАРАЗЯВАНЕ на КРАЛЯ на САУДИТСКА АРАБИЯ. ИЗВЪРШИ УБИЙСТВОТО НА ПРЕЗИДЕНТА НА ИРАН. ОПИТ ЗА ВОЕНЕН ПРЕВРАТ в КОНГО и ТУРЦИЯ. В СЪЩОТО ВРЕМЕ 2700 ФРЕНСКИ ВОЕННИ БИЯТ НАСЕЛЕНИЕТО на НОВА КАЛЕДОНИЯ ЗАТОВА, ЧЕ НЕ ИСКА ДА БЪДЕ ПОД БОТУША НА САЩ и ФРАНЦИЯ. Кораб на САЩ удари ТАНЗАНИЙСКИЯ КОРАБ и го ПОТОПИ В РУМЪНСКИ ТЕРИТОРИАЛНИ ВОДИ и сега се намира във ВАРНА. РУСИЯ И КИТАЙ ТРЯБВА ДА РАЗМАЖАТ ГЛАВАТА НА НАТО АНАКОНДАТА НЕОЛИБЕРАЛНА!

2024.05.23 | 00:33

8
какъв "банкер", това лайно неграмотно 30 години беше нечие подставено лице, а сега рекламира ресторанти, за да върже двата края, а вие, говняри, му правите вятър.

2024.05.22 | 23:42

7
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.05.22 | 23:35

6
ПИБ и ЦКБ са фалиpали, другите ако не додрапат до еврото, също са фитка след година
БОЙКО

2024.05.22 | 23:31

5
Стига с тоя боклук бре новинибг

Добави коментар

Водещи новини