Акциите на "Енвидиа" достигнаха рекордна стойност след по-добри от очакваното резултати

GettyImiges
share

Производителят на графични карти и други полупроводникови елементи, използвани все повече в системите за изкуствен интелект - "Енвидиа" (Nvidia) обяви своите резултати, които надминаха прогнозите на анализаторите.

Подкрепена от силното търсене на нейните продукти в областта на изкуствения интелект, "Енвидиа" съобщи, че печалбата й за периода януари - март 2024 г. е нараснала седем пъти - до 14,88 млрд. долара спрямо същия период на миналата година, предаде Асошиейтед прес.

Приходите са се увеличили повече от три пъти, нараствайки до 26,04 млрд. долара, при 7,19 млрд. долара през същото тримесечие на миналата година, предаде БТА.

Печалбата на акция на компанията достигна 6,12 долара ако се елиминират еднократните въздействия, която е доста над очакваните от анализаторите 5,6 долара на акция, сочи анкета на "Фактсет" (FactSet) .

След края на официалната търговия акциите на компанията нараснаха с над 3 процента, като възходът се прехвърли и на борсата във Франкфурт, където ръстът на книжата достигна 6.6 на сто. Така книжата на "Енвидиа" достигнаха рекордна стойност, надминавайки за първи път прага от 1000 долара. 

"Майкрософт" ще представи нови компоненти и функции с изкуствен интелект

Междувременно от компанията обявиха, че ще извършат т.нар. разделяне на акции или сплит в съотношение 10 към 1, като по този начин една акция се разделя на 10. Притежателите на книжата не губят стойност от инвестицията си, но акциите след разделянето се търгуват на десетократно (както е в случая) по-ниска цена, което привлича повече инвеститори.

Водещи новини

Още новини