Цветослав Цачев: NVIDIA е двигателят на растежа на всички пазари в момента

  • 26 февруари 2024 16:35

  • 489
  • 2
Цветослав Цачев: NVIDIA е двигателят на растежа на всички пазари в момента
© Freepik

NVIDIA е двигателят на растежа на всички пазари в момента. Оптимизмът от това, че продажбите растат в пъти в сравнение с година назад, че търсенето на продукти се очаква да бъде високо, а печалбите – големи, води до положително представяне не само на акциите на NVIDIA, но и на големите технологични компании. Това каза икономистът Цветослав Цачев в интервю за "Фокус".

Нетната норма на печалба за акционерите на NVIDIA е повече от половината от продажната стойност на чиповете, допълни експертът.

Растежът на NVIDIA оказва положително влияние и върху останалите големи технологични компании и се пренася и върху останалия пазар.

Неврохирург е загрижен за първия чипиран пациент: Neuralink споделя само новините, за които искат да знаем

Въпреки че корпоративните резултати на много сектори изостават и в глобален мащаб, икономиката не върви с добрите темпове, които показват пазарите, за инвеститорите това не е от значение, отбеляза Цветослав Цачев.

"Истината е, че сме по средата на революцията в технологиите и изкуствения интелект, тя ще продължава още известно време, но в един момент ще видим, че търсенето на чипове ще започне да спада или конкуренцията ще се засили и печалбите в производството няма да са толкова големи. И това наистина е големият проблем, защото когато говорим за балон на пазара, той се дължи не само на това, че инвеститорите вярват в нещо, което ще се случва в бъдеще, но те виждат и добрите резултати в момента. Това, което променя ситуацията на пазара в един момент, когато вече балонът е станал много висок, е промяната на тази пазарна конюнктура. Когато това започне да отива към средното и нормалното за икономиката, това води до спукването на балона. Това е притеснителното в следващите две години, защото може тогава да се реализира още по-голям растеж и съответно значителен спад не само на NVIDIA и на производителите на чипове, но и на много компании в технологичния сектор“, обясни той.

Цачев посочи като пример производството на електрически автомобили през последните години. "Tesla беше компанията, която растеше най-силно, която преди десетина години беше бутиков производител на автомобил, а сега е една от фирмите, които определят модата в този сектор. Когато се появи конкуренцията от китайските производители, когато се засити онова платежоспособно търсене и фирмите започнаха да се борят за пазарен дял, свалиха цените, маржовете на печалба паднаха и пазарът вече не гледа с интерес към цената на акциите на Tesla. Но тя ще си остане добър, качествен производител за десетилетия напред. Просто няма да ги има тези големи печалби и възможности за растеж от последните години“, обясни Цачев.

Пазарната стойност на NVIDIA надхвърли БВП на Русия и на повечето други държави

Според него този сценарий ще последва и NVIDIA, и други технологични компании в близко бъдеще.

Цветослав Цачев коментира и очакваното намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв в САЩ. "Централните банкери виждат опасността от изтегляне на ликвидност от пазара при намаляването им, но сектори като строителство и индустрията имат нужда от сваляне на лихвите заради високата задлъжнялост. "Доста сложна и трудна е ситуацията пред централните банкери и затова те дават сигнал, че ще свалят лихвата малко. Очакванията на пазара са други и вероятно ще видим временни сътресения при много сектори“, прогнозира експертът.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
489 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.27 | 00:16

2
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2024.02.26 | 18:24

1
Чyвали сте за подобрената формyла на Bиа-гpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея-----> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини