Превръщането на зехтина в "течно злато", от икономически преминава в политически въпрос, тъй като това е най-важният хранителен продукт на гръцкия народ от древността до наши дни. Продава се в Швейцария с 30% по-евтино, отколкото в Гърция и се очаква да достигне астрономическа цена от 25 евро за литър.
Гърция се смята за страна производител на зехтин (и нейното масло е на първо място в сравнение с продуктите на други конкурентни страни). Това повдига въпроси относно голямата отговорност на гръцкото правителство, което позволи 80% от общото производство на зехтин да бъде изнесено в чужбина миналата година, оставяйки го неспособно да компенсира недостига сега. Освен това е отговорно и за неуспеха да предотврати или дори да ограничи последиците от природни бедствия като пожари и наводнения, които засегнаха страната тази година, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.
Има много причини за покачването на цените на "течното злато": намаляването на производството през 2023 г., високото ДДС, природните бедствия, високите производствени разходи и недостигът на работна ръка, но и да не забравяме за непристойните действия на търговците. В момента зехтинът се продава на едро за 150-170 евро за 20-литров буркан, при 60-80 евро преди две години.
Как се промениха цените:
Есен 2022: 5,45 € – 5,75 € /литър/
Юли 2023 г.: 6 € – 6,40 € /литър/
Август 2023 г.: 9,50 € – 12 €/литър/
Ноември 2023: 12€ – 15€ /литър/
Проблемът тази година ще бъдат не само цените, но и намаляването на производството.