В следващите няколко дни се очаква цената на хляба в Благоевград да скочи с поне 20%. Така типов заводски хляб от 700 г, който сега се продава за 1,60лв. ще отиде на 2лв. Само за по-малко от година пък на-популярният заводски хляб поскъпна от 1 лев на 1,60 лв.
Дългогодишният хлебопроизводител Димитър Бакалов е принуден да съкращава от своите работници.
Само в един от обектите му преди година са работили 17 души, а сега вече са четирима. Поскъпват консумативите, а оттам и сметките: “Хлебните изделия винаги се вдигат с от 5 до 10%. Никога, поне в последните години не сме ги вдигали с голяма разлика, но лошото е, че всички контри отиват за сметка на производителя, обясни Бакалов пред БНТ.
Когато се вдигат цената на олиото, захарта, солта или което и да е, то се вдига с 20-30%. В една закуска или един хляб, обаче, отива много малък грамаж и това означава, че не може винаги да нагодиш цената с процентното увеличение, допълни хлебопроизводителят.
От лятото досега цените постоянно вървят нагоре. Вдигането не електроенергията се усеща най-силно и може да не доведе до фалити, но ще доведе до затваряне на фирмите, които ще чакат по-добър момент, за да не работят на загуба“, обясни Бакалов.