Откриха Южния газов коридор за азербайджански газ до Европа

pixabay
share

Днес официално беше открит Южният газов коридор, който ще транспортира азербайджански газ до Европа. Очаква се синьото гориво от Каспийския басейн да достигне и до България след 2 години.

Преди повече от 170 години Азербайджан става първата страна в света, в която започва механизиран добив на петрол. От времето на дървените сонди до днес азерският бряг е дал богатствата на някои от най-известните фамилии в света – сред тях Ротшийлд и Нобел. Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР е готова да участва и в газификацията на страната ни. Проектът е продължение на Южния газов коридор на стойност 40 милиарда долара, по който годишно през Грузия, Турция, Гърция и Албания 16 милиарда кубически метра газ трябва да достигат от Баку до Южна Италия.

Днес Азербайджан започна доставката на газ до Турция през Южния газов коридор. Само след две години – през 2020 г, азерският газ от каспийския басейн трябва да достигне и до България чрез интерконекторна връзка с Гърция. Газът за Турция тръгва от едно от най-големите съоръжения за съхранение, пренос и обработване на горива в света.

Водещи новини

Още новини