Руска медия: Москва може да се върне към "Южен поток"

  • 29 май 2018 09:07

  • 2119
  • 3
Руска медия: Москва може да се върне към "Южен поток"
© Булфото (архив)

В бъдеще Москва може да се върне към проекта за газопровод "Южен поток", твърди руски експерт пред официоза "Росийская газета". България спомена, че трябва да бъдат подновени преговорите в тази насока, напомня Сергей Правосудов, директор на компанията "Институт за национална енергетика".

"Погледнем ли картата, става ясно, че е по-добре Балканите да бъдат снабдявани директно, а не през Турция. Още повече като знаем, че дори ако се пуснат "Турски поток" и "Северен поток-2", остава тенденцията за растеж на доставките в Европа, а собственият европейски добив на газ намалява", обяснява аналитикът пред руския ежедневник.
 

"Ако потреблението на газ в Европа расте и занапред, ще се наложи да бъде изградена и трета тръба от "Северен поток", прогнозира той. Такъв трети клон може според него да стане бъдещ газопровод за преки доставки на руски газ през Черно море, който българският президент Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, посетил преди седмица Русия, предложи да бъде наречен "Български поток".
 

Днес България получава руски газ само от тръбата, минаваща през Украйна, напомня Константин Симонов, оглавяващ руското дружество "Фонд за национална енергийна сигурност". След 2019 г. доставките за София ще минават през "Турски поток", който се прокарва по дъното на Черно море, но тогава ще трябва да се използва газов транзит през Турция.
 

По думите му има две причини България да се нуждае от отделна тръба. Първо, София би могла да се сдобие с източник на преки доставки от Русия, като избегне рисковете, свързани с украинския транзит. "Второ, ако си представим, че "Турски поток" отива не към Турция, а към България, проличава, че не само за Русия ще е по-изгодно втората тръба да тръгне директно към Европейския съюз. Тогава България би станала макар и малък, но транзитьор", изброява експертът предимствата на "Български поток".

Още едно изтъква Сергей Пикин, директор на руския неправителствен Фонд за енергийно развитие. "Преките доставки винаги означават по-ниска цена на газа. А кой ще откаже да прави икономии?", разсъждава той. При все това, "когато българите казват, че трябва нова тръба, ясно е, че става дума да бъде възроден "Южен поток". Ние обаче помним, че заради позицията на ЕС точно България се отказа от нов газопровод" - затова нова тръба със сигурност няма да има, убеден е руският специалист.

Последвайте канала на

БТА
2119 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
без парашут

2018.05.29 | 10:15

3
бръмчат наляво и надясно и накрая пак на дедо Ганьовия ще кацнат
смешни и жалки

2018.05.29 | 10:02

2
Е , нали Джуджака се пенявеше -- Южен поток е вече в историята , Русия няма интерес за изграждането му . А сега запя друга песен -- брадвата му не сече два пъти на едно място . Явно глада и мизерията на пияните племена са добър съветник на Бащицата .
Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2018.05.29 | 09:26

1
Ватници...2000г. Путин награждава ген. Анатолий Корнуков, дал заповедта за свалянето на южно-корейския пътнически Боинг над Сахалин 1983-г., коствал живота на 269 мирни граждани. Типично за Московията, отговорността беше отричана с планини от лъжи и пропаганда.
Своята награда за свалянето на малайзийския пътнически Боинг #Mh17, коствал живота на почти 300 мирни деца, жени, мъже получи и ген. Сергей Дубински "Хмуръй", който в момента живее спокойно в Ростовска област, РФ.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини