Удрят дизела с по - висок акциз догодина

share

Дизелът ще бъде ударен с по-висок акциз догодина, стана ясно вчера.

От 615 на 630 лв. на 1000 литра ще се повиши налогът, обявиха експерти от финансовото министерство пред икономическата комисия в парламента. Това щяло да вдигне цената на дизела с около 2 ст. на литър, пише "24 часа".

Метанът поскъпва с 3-4 ст. в зависимост от калоричността от догодина заради въвеждането за първи път на акциз за него. По-високо облагане на природния газ за отопление ще добави към стойността му под 1 стотинка.

Това сочат допълнителните сметки на финансовото министерство, обявени пред депутатите от комисията, които одобриха на първо четене промени в закона за акцизите. Те бяха представени от зам.-министър Владислав Горанов.

В проекта, внесен от финансовото министерство в парламента, няма предложение за промяна на акциза за дизела. По график облагането на горивата трябваше да се промени през 2013 г.

Другите ставки пък са записани, въпреки че преди време премиерът Бойко Борисов обеща акциз за метана да няма. Тогава той обясни, че при криза вдигането на акциз на горивата би довело до поскъпването на много други услуги.

"Идеята на финансовия министър Симеон Дянков за акциз на метана е добра, но в условията на криза не може да се осъществи. Затова съм казал на министрите, че когато мислят на глас, след това се правят ужасни политически заключения. Политическата отговорност за управлението на страната нося аз”, заяви тогава премиерът.

В отговор Дянков обяви, че се обмисля отлагане на скока в цената на метана. В проекта бе записано, че за първи път от януари 2012 г. природният газ ще се облага с акциз от 1,70 лв. за гигаджаул. Косвеният данък за горивото за отопление пък се предвиждаше да се повиши с 20 ст. Дянков обясни тогава, че акцизите на горивата са съобразени с европейските норми. Там нямало изискване за метан и затова ще продължи дискусията дали да се въвежда у нас.

И без промяна в акциза от днес горивата ще поскъпнат с 2-3 ст., след като "Лукойл България" вдигна котировките на едро. По бензиностанциите се очаква масовият бензин А-95 да стане 2,40, а дизелът да удари 2,50 лв. Причината за поскъпването са котировките на петрола, които се вдигнаха от началото на седмицата и се задържаха около 115 долара за барел.

Вдигането на акциза само за дизела пък ще отвори още повече ножицата между цената му и тази на бензина, която в момента е 10 ст.

Водещи новини

Още новини