Вадят на светло доходите със законови промени

  • 09 ноември 2011 19:00

  • 1210
  • 1
Вадят на светло доходите със законови промени
©

Доходи с неясен произход ще могат да се извадят на светло с промените в закона за облагането на данъка върху доходите на физическите лица.

Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев при обсъждането на промените в закона в бюджетната комисия в парламента. Депутатите от ресорната комисия приеха редица промени в данъчните закони на първо четене. По време на заседанието петролната и газовата асоциация се обяви за новите ставки на акциза за природния газ, а финансовото министерство бе категорично, че това не би трябвало до доведе до сериозен ръст на цените на продуктите за крайните потребители.

Акцизът на моторното гориво ще бъде 0,85 лв. на гигаджаул, а на природния газ за отопление – 0,10 лв. за гигаджаул. Според финансовото министерство това не трябва да доведе до изкривяване на цените. Промяната няма да влезе в сила от 1 януари, а по-късно през годината. Андрей Делчев от петролната и газова асоциация подкрепи тази промяна, което предизвика учудването на депутата от ДПС Йордан Цонев.

„Петролната и газова асоциация подкрепя ставките, които се предлагат за газьол и природен газ за гориво", каза Делчев. От своя страна Йордан Цонев напомни, че преди години браншовата асоциация на производителите на бира непрекъснато са идвали в парламентарната комисия и са искали акциз върху бирата и депутатите се учудвали как някой може да иска акциз върху продукцията, която ще се оскъпи. „Очевидно в тези браншове акцизът е много модерен и много доходен", каза той.

Цонев отправи критики и към текста в закона за доходите на физическите лица, с който се задължава декларирането на доходи от финансови инструменти над 5000 лв. Според народния представител това ще усложни попълването на декларации и е нагледен пример за „пътя към ада, послан с добри намерения". „Няма да се получи по този начин. Напротив, ще накарам стотици, да не кажа десетки хиляди хора, които участват все още на този пазар, да започнат да пишат безсмислени неща", каза той.

Заместник- министърът на финансите Владислав Горанов оспори твърдението на Цонев. По думите му доходите от инвестиране могат да бъдат установени и конкретно доказани. Утре ресорната комисия ще разгледа и бюджет 2012.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1210 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
kinesiotapebg.eu

2011.11.10 | 00:01

1
Кинезио лентата – революция в света на спортната медицина!Научете как сами да поставите и изрежете кинезио лентата на www.kinesiotapebg.eu

Добави коментар

Водещи новини