Агенцията по безопасност на храните започна засилени проверки в магазините преди Гергьовден.
Наблюдават се и предприятия за производство и складове. Инспекторите следят основно сроковете и условията за съхранение на предлаганото агнешко месо.
То трябва да има документ за произход и здравна маркировка.
За да избегнем некачествените местни продукти, експертите съветват да пазаруваме само от регламентирани обекти.
Д-р Несрин Расим от Агенцията по храните съветва още: Светло розов цвят е характерен за агнешкото месо, кръвонасядания по агнешкото, възстановява се в рамките на една минута - това е характерно за преснотата на месото.
Повечето клиенти се интересуват от произхода и разпознават прясното месо, разказа една от продавачките: "Срок на годност, печатите, които ги слагаме на агнешкото. Има си хора, които си държат да е българско, да не е замразено. Цяло с глава е 15.50 лв., без глава е 14.20 лв., месото е 15.10 лв. за килограм и се купува."
Проверките продължават и утре.