Около 100 лв. ще излезе агнето за Великден, показва проверка на "Новинар". Фермери договарят тарифата на пресните мръвки още отсега.
В магазините пък се очаква агнешкото да поевтинее с левче спрямо миналата година, прогнозираха експерти. Животновъди от цяла България ще предлагат цели агнета за празника на цена между 5 и 8 лв. „Ако купувате на едро, ще ви излезе по-евтино. За една бройка тарифата е 5,70 лв. за килограм”, обясни фермер от Кресна.
Пресни мръвки от Троян пък ще напълнят хранителните вериги. През 2013 г. нямаше недостиг на българско месо и се очаква за този Великден също да няма дефицит.
Повече вносно месо е имало по магазините през 2012 г., когато сме купували замразени бутове и плешки от Нова Зеландия и Австралия.
„Все още е рано да се каже каква ще бъде цената на едро на агнешкото. Тя ще е ясна две седмици преди Великден”, обясни шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев.
Миналата година средната цена на агнешкото за Великден беше около 12-13 лв. за килограм.
„Двойно по-евтино излиза месото за празничната трапеза, ако се купи от фермери. Затова всяка година се снабдяваме с прясно агнешко от животновъди от Първомай”, обясни Маринела Иванова от Пловдив.
Още отсега в интернет са пуснати обяви за продажба на агнета. „Предимство на тази покупка е, че получавате гаранция за качеството на месото. Агнетата ни са хранени с екологично чиста храна”, рекламират животновъди.
Експерти допълниха, че често месото в магазините, което е обявено само за охладено, всъщност е било дълбоко замразено и след това обработено по специален начин, за да изглежда прясно. Това е практика при мръвките, които идват от чужбина, уточниха специалистите.