Традицията повелява: На Гергьовден агнешка плешка с хляб "кувасник"

  • 06 май 2011 17:18

  • 1557
  • 0
Традицията повелява: На Гергьовден агнешка плешка с хляб "кувасник"
©

В миналото, преди да се заколи, агнето било освещавано в църквата в чест на свети Георги – земеделец и покровител на стадата. Целта била да се осигури здраве на хората и животните и добра реколта. Стопанките приготвяли и гергьовски хлябове, наричани „кошара“ или „кувасник“. Край вътрешния кръг на обредната пита разполагали седем големи топчета, символизиращи седемте верни кучета – съботници, пазещи дома. Герьовден е втори по популярност имен ден след Ивановден в България и е сред най-обичаните празници. Предлагаме ви две рецепти, които можете да приготвите вкъщи, но да поднесете според обичая на поляна край манастир, параклис или просто в гората. Единствено задължително остава веселото настроение.

Агнешка пълнена плешка

Продукти:

Агнешка плешка – 1 бр., 150 г ориз, 200 г стар лук, 1 вр. пресен лук, 1 вр. магданоз, 1/3 вр. джоджен, черен пипер и сол на вкус, 300 г агнешки дреболии (черва, шкембе, бял дроб) – по желание, 200 мл олио, ½ ч.л. червен пипер.

Намажете плешката обилно с олио, овкусете със сол и червен пипер. Направете джоб за плънката, приготвена по следния начин: Запържете заедно стария и пресния лук, след което прибавете ориза и запържете отново. Добавете предварително сварените агнешки дреболии. Запържете. Налейте вода, колкото е количеството на ориза, и задушете леко. Накрая прибавете черния пипер, солта, магданоза и джоджена. Разбъркайте добре. Напълнете сместа в джоба. Налейте вода до половината на тавата. Покрийте с фолио и печете на 200°С за около 1½–2 ч.

Агнешко печено

Продукти:


2 кг агнешко месо, 1 ч.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. брашно, сол на вкус, една глава лук, 1 ч.ч. доматен сок, ½ чаша вино.

Нарежете месото на парчета и го оваляйте в сместа, приготвена от горните продукти. Наредете в тавата. Залейте до половината с вода. Добавете виното и нарязания лук. Завийте с фолио. Печете на силна фурна до завиране. Извадете и добавете доматения сок. Печете без фолиото още около два часа на по-слаба фурна.

Последвайте канала на

1557 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини