Агнешкото скача тройно от кошарата до щанда

  • 24 април 2013 06:05

  • 2266
  • 1
Агнешкото скача тройно от кошарата до щанда
©

Агнетата, купени направо от кошарите, вървят по между 5 и 5,50 лв. за килограм. След като се заколи обаче животното, цената скача до 10 - 11 лв., докато в магазините хубавите мръвки се предлагат по 14,50 - 15 лева, пише "Монитор".

Цената от 12 лева е съвсем приемлива, но всяка стотинка отгоре е спекула според Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите. В момента търговците извиват ръцете на производителите и на потребителите, категоричен е шефът на овцевъдите. Високите цени в магазините плашат хората и те си вземат само бутче или половинка, вместо за същите пари да се сдобият с цяло агне и да празнуват спокойно.

Изкупуването на агнета у нас не е регламентирано, обяви още Синапов. В последно време фермите се обикалят от търговци с леки коли, които вадят от багажниците ръждясали кантари, а производителите са притиснати да продават заради нуждата да реализират стоката си. Освен това в магазините се предлага и вносно дълбоко замразено агнешко, което е преминало хиляди километри преди да се предложи на българските купувачи на същата цена като прясното.

Овцевъдите обаче се надяват скоро да влязат в сила промените в наредбата за директните продажби, които засягат кланичните пунктове. Изискванията за тях са снижени, така че да могат родните производители да реализират сами продукцията си. В никакъв случай обаче не става дума за липсата на хигиенни задължения, уточни Синапов. Само по този начин българският потребител ще може да си купува качествено месо директно от производителя, смятат от бранша.

В регионите, където животновъдите са по-дребни, ще може да се прави поне един пункт в общината, за да се използва от всички. По-големите производители пък са готови да изградят собствени кланици, така че да могат да продават сами продукцията си. При това положение цената, която се определя от производителя, ще бъде по джоба на хората, защото той няма интерес да продава скъпо и месото да застоява. При агнетата има конкретен момент, в който качеството им е максимално.

В момента има сключени договори с две турски фирми за 9 000 агнета за доугояване и 3 000 женски животни за разплод. Досега обаче турските търговци все още не са дошли, защото при комшиите има железен ред в това отношение. Първо се изкупува стоката на местните производители, чак след това правят внос. От другата страна на Калотина обаче харесват българските агнета и нашите производители имат уверението, че скоро ще започне изкупуването и на нашите животни.

От две години от България не е правен износ на агнета за Гърция и Италия. За Атина няма експорт, защото съседите пострадаха доста от кризата и явно са намалили консумацията на агнешко. В Италия пък нашият пазар е отнет от Нова Зеландия. За нас едно от най-добрите решения в момента е да се обърнем към Турция и арабските пазари, където сме имали добри позиции в миналото, категорични са овцевъдите от асоциацията.

Последвайте канала на

2266 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Анонимен

2013.05.03 | 09:24

1
Доколкото разбрах от новините,че,за празниците агнешкото месо ще НАМАЛЕЕ,а защо СКАЧА цената му,като на всичко за всички празници?ОТНОВО СПЕКУЛАЦИЯ!ХА..ха!

Добави коментар

Водещи новини