Борислав Велков: Обществените медии са важна част от националната ни сигурност

share

Вярната информация е еквивалент на доверието. Доверието ще ни изгради колективния имунитет срещу всички вредни и фалшиви новини, които получаваме в момента. Аз мога да направя сравнение между коронавируса и фалшивата новина - те се предават от човек на човек и поразяват изключително тежко.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Това каза в предаването "Панорама" председателят на Обществения съвет на БНТ Борислав Велков. "Доверието в момента ще се окаже най-ценния обществен ресурс. Обществените медии в момента не се измерват с рейтинг, а с доверие. Обществото иска да се обедини около обществените медии и да получи определени ценности. В момента общесвтената телевизия предоставя образовние, религия, все неща, около които хората могат да изградят ценностна система. Фалшивите новини са толкова опасни, колкото е опасна и епидемията. На нас ни трябва доверие в тази нова обществена ситуация и обществените медии могат да дадат доверие", категоричен бе Велков. 

Борислав Велков: При създалата се ситуация влиянието на БНТ не трябва да се мери с рейтинг, а с доверие

"Обществените медии са на трите фронта - медицинския и борбата срещу вируса, борбата срещу фалшивите новини и създаването на ценности. В момента в България обществените медии имат голямо доверие, което ни приближава до държави като Германия. В Румъния приемрно няма доверие в обществените медии. В Полша пък се оказва натиск върху тях. За една обществена медия най-важното е да бъде свободна. Хората трябва да чувстват и да бъдат направлявани от информацията, която получават, а обществените медии трябва да бъдат убедени, че информацията, която предават, е вярна и истинска. В момента обществените медии са важна част от националната сигурност на България, защото дори е много важно с какъв тон се предава вярната информация. В момента откриваме силата на човешкия интелект, който никога не може да бъде заменен от дигиталния. Надявам се след отминаването на епидемията да преоткрием доверието", завърши Борислав Велков.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини