Vivacom инвестира 600 млн. лв в оптичен интернет

share

Това предвиждат плановете на Vivacom до 2014 г. Само за София предвидените инвестиции са за 20 милиона евро, съобщиха от компанията.

До края на тази година операторът очаква около 90 хил. домакинства в столицата да имат достъп до оптичната услуга, а от началото на 2012 г. кабелите да достигат и до най-отдалечените софийски квартали.

Операторът планира да покрие 30% от домакинствата в цялата страна с оптичен интернет, а 90% от тях да разполагат с възможност за ADSL-връзка.

Освен в София услугата, съвсем скоро ще започне да се предлага и във Врана. В бъдеще достъп до оптичен интернет ще получат и големите областни центрове на страната.

Новата услуга е базирана на технологията FTTB (Fiber-to-the-building). Характерното за нея е, че оптиката достига до сградата, което гарантира добра преносимост на сигнала, надеждност и висока защита на данните.

Част от предимствата, които FTTb предлага, са по-високата скорост и симетричност на канала, по-голямата стабилност на мрежата при лоши метеорологични условия и дори при спиране на електричество в дома.

С новата технология потребителите ще имат възможност за избор от скорости между 20 и 100 Mbps, като за първи път Vivacom ще предложи и еднакво високи скорости за пренос на данни от и към интернет.

Водещи новини

Още новини