Учени свързаха хормоните на стреса с финансовата криза

share

Стресът, на който трейдърите са подложени по време на периоди с висока волатилност на пазарите, намалява техния апетит за риск, според проучване, ръководено от невролога от Кеймбриджкия университет и бивш трейдър на Уолстрийт Джон Коутс.

Това удължава финансовата криза според резултатите от проучването. Професор Коутс и неговите колеги са открили, че нивата на хормона на стреса кортизол се увеличават средно с 68% у група трейдъри от лондонското Сити по време на осемдневен период, в които волатилността на пазара е нараснала.

С тези резултати учените посетили университетската болница Addenbrooke's, където използвали лекарството хидрокортизон върху доброволци, за да повишат тяхното ниво на кортизол в организма също с 68% за период от осем дни. След това участниците в проучването участвали в игра с поощрителен характер, в която трябвало да поемат рискове. Апетитът за риск се сринал с до 44% у тези, с повишените нива на кортизол. (В проучването имало и контролна група, които пиели фалшиви хапчета без реален ефект върху нивото на кортизол в организма им)

Прочети повече ТУК.

Водещи новини

Още новини