Икономисти за актуализацията на бюджета: Осребряват властта

share

Нов държавен заем трябваше да се вземе много отдавна, но целево. Трябва да е ясно за какво ще отидат парите. Подозренията ми са, че с актуализацията на бюджета се осребрява властта по някакъв начин. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия икономистът проф. Чавдар Николов.

"Преди да встъпи в длъжност премиерът Пламен Орешарски обясняваше, че пари има, просто трябва да се съберат. Защо не ги събират тогава", добави той. По думите му повече пари в бюджета могат да постъпят от акциза върху цигарите, както и от хазарта. Според Николов данъкът върху лихвите по депозитите се отменя с фалшиви мотиви.

Според икономиста Георги Ганев принципът на актуализацията на бюджета е "да се вземат едни пари назаем и да се раздадат на наши приятели чрез ДДС каналите". Той заяви, че само това, че в момента икономиката ни е много по-стабилна, отколкото по време на управлението на Жан Виденов, спасява страната от подобен срив.

По думите на икономиста и бивш председател на СДС Мартин Димитров актуализацията показва, че правителството не е стабилно. "Няма смисъл от нов заем - така ще се вдигнат лихвите по кредитите и ще се влоши бизнес средата. Освен това е много непочтено да вземаш такъв огромен заем без ясно да се обясни на обществото къде ще отидат парите. Целта на правителството е просто да оцелее, то не може да извърши никакви реформи", добави той.

Бившият социален министър Иван Нейков заяви, че щом на повърхността не се вижда за какво ще отидат парите от държавния заем, значи има нещо под повърхността, което е укривано от българския народ.

Водещи новини

Още новини