Финансовият министър: Актуализацията на бюджета се налага

  • 19 юли 2013 15:13

  • 6006
  • 36
Финансовият министър: Актуализацията на бюджета се налага
© Булфото

Правим актуализация на бюджета, за да можем да имаме малко по-голям буфер и възможност да разплатим някои задължения към бизнеса. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на финансите Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас. Както и да имаме възможност да осигурим средства във фискалния резерв, за да започнем следващата година малко по-спокойно – тогава има плащания по дълга и да не се наговорваме толкова, обясни Чобанов.

По отношение на разликата между това, което той е казал – 315 милиона лева невърнато ДДС и 800 милиона лева, за което говори премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, Чобанов обясни: „Разликата е, че тези 315 милиона лева са просроченото ДДС, което беше осчетоводено в момента, когато публикувахме информацията. А основната разлика е, че решихме че е по-добре информацията да се канализира и да се следи ежедневно от цялата система на НАП, включително в тези 776 милиона лева, както ги обяви премиерът, имаше ДДС от текущия период. Тук няма никаква спекулация по отношение на него, тъй като това ДДС също се дължи от държавата. Падежът му си идва в рамките на месеца, в който трябва да се върне, обясни Чобанов.

Държавата е върнала на фирмите 454 милиона лева ДДС като част от плана за разплащане с частните компании до края на август. За задълженията към фирмите, той обясни, че ги чистят като включително трябва да има предвид, че плащания към фирми са и ДДС. „В първите 12 дни на юли върнахме по-ускорено ДДС за 454 милиона, включително този път помислихме и за малките фирми и на 1215 малки фирми върнахме 60 милиона, което за тях си е сериозен източник на финансов ресурс”, обясни той.

„Актуализацията се прави точно, за да изчистим тези задължения и да изчистим и пари към общини, които са по държавно делегирани дейности”, каза още министър Чобанов.

По отношение на правилото за 25% пари на държавни фирми в една банка, финансовият министър каза: „Изискал съм информация - какво е положението до края на юни. Последната информация коя имаме е към края на март. Това, което е идеята към момента е да съберем информация как стоят нещата до края на юни”, обясни той.

Данните, които изнесохме, за 25 милиона платени лихви заради това просрочено ДДС миналата година и 12 милиона дължими лихви за първите пет месеца на тази година са достатъчно тревожни. Поради това, че държавата не плаща навреме, се употребяваше преди време терминът, че това всъщност е евтино финансиране на бюджета, но се оказва, че не е толкова евтино и че лихвата е доста сериозна. Няма никаква спекулация, просто правим така, че да има по-добра отчетност във всеки един момент колко ДДС дължим, обясни Чобанов.

По отношение на Закон за ипотечните кредите, той каза: „Доколкото знам това е идея на депутати и в Министерство на финансите не пишем такъв закон. Доколкото знам е поставян на дискусия, банките си имат своите основания. Какво ще се случи, предстои да видим и зависи от волята на народните представители, посочи Чобанов и допълни, че Министерство на финансите не участва в това, тъй като този закон не се пише от министерството. „Ако ни поканят в разговорите ще участваме и ще формираме позиция”, каза още министърът на финансите.

Последвайте канала на

6006 36

Свързани новини

Коментари 36

Добави коментар

2013.07.20 | 23:29

32
Аз питам тези заеми които БСП,ДПС и АТАКА теглят кой ще ги връща като няма постъпления в хазната?КОЙ? НАРОДА ЛИ?ОТ КОИ ДОХОДИ?ОТ ТЕЗИ КОИТО ЩЕ НИ ВДИГНЕТЕ ЗАПЛАТАТА ЛИ?

2013.07.21 | 17:40

36
Успокои се моето момче ,няма да ги плащаш ти .Ако беше тиквата -да,но тези хора не крадат като него,така че ще го изплатят, успокои се,няма страшно.
сс

2013.07.21 | 14:57

35
97 година ще бъде рай с това което се очертава.

2013.07.21 | 14:57

34
Другарите искат да гепят паричките и да ги раздадат на червените фирми и обръчите, дето уж фалирали при Борисов. Протести до край, докато тия комунистическо-турско-цигански кърлежи и паразити не се махнат завинаги!!!

2013.07.19 | 18:13

24
Колкото и зле да станем,пак няма да сме толкова зле както по времето на ГЕРБ!
ТЕ КОМАНДВАТ ПАРАДА! НЕ ПОЛИТИЦИТЕ!

2013.07.20 | 23:30

33
Братя и сестри от ПРОТЕСТИТЕ.защо пропускате самозабравилата се мутра от Ораново?-Ето срещу такива преяли се, местни дерибеи трябва да сме непримирими.Защото те оформят мракобесната картина в държавата.Тези "захранват" всички партии,за да си спечелят правото за "ненаказуемост"тези са местните 'олигарси",по- страшни и от енергиината и банкова мафии,защото са хиляди и в сянка.В коя цивилизована държава,някой ще си позволи подобна арогантност,спрямо ресорен министър-представител на държавата(т.е на народа).Страшният извод е,че такива уроди,а те са хиляди,са убедени в своята сила и ненаказуемост.Защото ние-обикновените хора им позволихме,уж в името на "измислена площадна демокрация" да ни ограбят тотално.И горчивата истина е,че те са извън контрола на държавата.Елементарно е като въпрос,но тази мина наследствена ли е,завод за фуражи,месопреработвателна фабрика в Перник,конезавод,и като капак на мутренска наглост, заграденият язовир в с.Извор с надпис"Частна собственост-непосредстено до къшата му.Ако има истинска власт в държавата,нека НАП,АП,и всички ведомства,да му извършат тотална проверка на целият "бизнес"-от 1990-до сега.Защото такива като него,пречат на икономиката,съсипват държавата и вярата на хората в институциите.Т,е -те са икономическите терористи,който би трябвало да се преследват с цялата мощ и строгост на закона.Иначе,ще си скачате по площадите перманентно.Няколко стотици уроди,като този ще ви подменят вота на местно ниво,както им е угодно,защото използват най-безотказното оръжие-ГЛАД И МИЗЕРИЯ!!!

2013.07.20 | 13:07

31
ВИЖДА СЕ ЧЕ ДАНИЕЛА САБАХИ ПАК СЕ Е ИЗСРАЛА ВЪВ САЙТА! ДРУГАРКО ИДЕТЕ ДА ЯДЕТЕ БАКЛАВА ВМЕСТО ДА ГОВОРИТЕ ГЛУПОСТИ!

2013.07.20 | 13:06

30
ВИЖДА СЕ ЧЕ ДАНИЕЛА САБАХИ ПАК СЕ Е ИЗСРАЛА ВЪВ САЙТА! ДРУГАРКО ИДЕТЕ ДА ЯДЕТЕ БАКЛАВА ВМЕСТО ДА ГОВОРИТЕ ГЛУПОСТИ! КАЖЕТЕ НА ОНЯ ТЛЪСТАК ДЕТО СЕ ГУШКАТЕ НА СНИМКАТА ДА ВИ КУПИ.
баба гицка

2013.07.20 | 13:04

29
"и да не се наговорваме толкова" --- всеки един от четящите МОЖЕ ДА СТАНЕ ТАКЪВ МИНИСТЪР --- ВЗЕМАШ ЗАЕМИ И ДРУГИ ДА МУ МИСЛЯТ --- ДА ДАДЕМ НЯКОЙ ЛЕВ НА ХОРАТА ДА СИ МЪЛЧАТ
фен

2013.07.19 | 20:42

27
ГЕРБ НЯМА ДА ВЛЯЗАТ В СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ !
BaTi GOGO

2013.07.19 | 22:16

28
МНОГО СИ ПРАВ, ГЕРБ няма да влезе в следващия парламент,ЩЕ ИМА ДРУГА ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ СЪС СТАРИ ПОЗНАТИ КАДРИ И ЗАТОВА ЩЕ ПАДНЕ И ВАЛУТНИЯ БОРД. ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ КОИТО ПОМОГНАХА НА ОЛИГАРСИТЕ И МАФИЯТА ДА ДОВЪРШАТ БЪЛГАРИЯ.......ОЩЕ ЕДИН ПЪТ ЧЕСТИТО ТЪПАНАРИ ПРОСТИ
поручик РЖЕВСКИ

2013.07.19 | 18:12

22
ГЕРБ - престъпна партия ! БСП - престъпна партия ! ДПС - престъпна партия ! НДСВ - престъпна партия ! СДС - престъпна партия ! Това са партиите,управлявали БЪЛГАРИЯ 24 г . и я свлякоха на дъното! Ограбиха българите,които живеят като аборигени ! Всичките те бяха подкрепяни от новите ни колонизатори и им слугуваха до ден днешен! ТРЯБВА СМЯНА на курса !

2013.07.19 | 19:13

26
Смяната е една - Само "АТАКА"!

2013.07.19 | 16:41

9
Aтака и те същите само се менят какво си изброявал турни и тъпата Атака наравно

2013.07.19 | 18:13

25
какъв финансов министър е тоя охльо(Ю)в бе????

2013.07.19 | 16:29

2
Е, не е толкова "РАЗБИРАЩ" като вашия Соломон Дянков,за който още не са повдигнати обвинения в лъжа.

2013.07.19 | 16:21

1
Ами Дянков ,които УНИЩОЖИ икономическата стабилност на страната?!Какво ще кажеш за него?!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини