Жилищните кредити се понижават

Интернет
share

Това става ясно от лихвената статистика на Българската народна банка (БНБ).

През юни средната лихва по жилищните кредити в левове за нови клиенти е била 8,35%. А през същия месец миналата година е била 9,08%. Това означава, че на годишна база лихвите са паднали с 0,73 процентни пункта.

При жилищните заеми в евро за нови клиенти също има спад на лихвите, но той е от порядъка на 0,59 процентни пункта. Така лихвата по заем за нов апартамент в евро в момента е около 7,92%, а година по-рано е била 8,51%.

Данните на БНБ показват още, че сега е по-изгодно да се вземе потребителски заем в сравнение с миналата година. Лихвата за такъв кредит в левове за нови клиенти през юни е 12,16%.

През същия месец на миналата година тя е била около 12,67%, което е с 0,51 процентни пункта по-малко. При потребителските кредити в евро спадът на лихвата на годишна база е от порядъка на 1,47%, става ясно от статистиката на централната ни банка. В момента лихвата по потребителски кредит в евро е 9,22%, а през същия месец на миналата година е била 10,69%.

Поевтиняване на почти всички видове кредити за нови клиенти има и на месечна база. Изключение правят потребителските заеми в левове. При тях лихвата спрямо месец май се е повишила с 0,08 процентни пункта.

От статистиката става ясно още, че лихвите по кредитите за стари клиенти остават без съществена промяна.

Водещи новини

Още новини