Автомобилите на лизинг ще пестят ДДС

share

Фирмите, които ползват коли на т.нар. оперативен лизинг за бизнеса си, ще пестят ДДС. Това става с влезлите в сила от 1 януари промени в Закона за ДДС, съобщава "Стандарт нюз".

Фирмите получават право да ползват данъчен кредит по ДДС за вноските, които дължат по лизинговата схема, както и за разходите си при експлоатацията на автомобилите. Това означава, че те ще пестят 20% ДДС върху наема на колата, горивото, ремонтите, резервните части и всичко около ползването и поддръжката й. Тези плащания вече се признават като разход за дейността на фирмите и съответно за тях може да се ползва данъчен кредит по ДДС. Досега фирменият автомобил трябваше задължително да има т.нар. сертификат номер 1, който се издава от производителя, за да може за него да се вземе данъчният кредит по ДДС за тези разходи.

Търговците на нови коли смятат облекчението за дългоочаквана крачка напред, но не и за достатъчно голяма. "Не знам защо финансовият лизинг и директната покупка на автомобил бяха пренебрегнати, но се надявам в бъдеще и те да получат право на данъчен кредит", коментира управителят на "Мото-Пфое" Атанас Фурнаджиев, цитиран от изданието. Според колегата му Димо Николов дори и недостатъчно, отпадането на ДДС за оперативния лизинг ще помогне за развитието на пазара.

Водещи новини

Още новини