Облачните технологии в помощ на екологията

share

Облачните услуги са факт от години насам и са често сочени като "зелена" технология. Те предлагат вместо в компютъра ни или на дискове и флаш-памет, личното ни съдържание да бъде изместено и съхранявано в интернет.

В корпоративната среда изместването на данните в облака несъмнено е по-ефективно. Според проучване обаче, на потребителско ниво слушането на музика в мрежата е по-опасно за околната среда от изработването на петролни продукти като дискове. Това се получава заради огромната консумация на електричество от сървърите за облачни услуги.

За сравнение средният дневен разход на енергия на България е между 5 и 7 GW. А облачните услуги растат постоянно. Очаква се през 2013 г. YouТube да консумира 1% от световното електричество, информира TV7. Въпреки това, облаците все пак имат съществено преимущество над традиционните носители на данни като дисковете.

Потребителските облаци се ползват най-вече посредством мобилните устройства и се разрастват спрямо пазара на смартфони и таблети. Оцеляването на джаджите пък зависи от потребителите. В крайна сметка при избора на предпочитаната технология, всеки ден гласуваме с портфейла си и за бъдещето на планетата.

Водещи новини

Още новини