Нидерландия ограничава износа на модерни технологии за страни извън ЕС

Gettyimages
share

Нидерландските компании, които искат да изнасят специфични „високостойностни и чувствителни технологии“ извън Европейския съюз (ЕС), ще трябва да притежават лиценз за износ. Това обяви министърът на външната търговия и развитието Райнет Клевер, цитиран от БТА.

Ограниченията за износ засягат и производителя на машини за чипове  Ей Ес Ем Ел (ASML): компанията вече трябва да има лиценз от нидерландското правителство за износ на машини за чипове.

Според Клевер кабинетът е наложил ограниченията, които бяха обявени още през септември, главно от „съображения за националната сигурност“.

Индия изгрява на небосвода на чип индустрията

По думите на министър Клевер кабинетът е наложил ограниченията главно от „съображения за национална сигурност“. Ако важна технология попадне в неподходящи ръце, тя може да създаде рискове за обществената сигурност, смята адмиралът. „Освен това тези мерки могат да поддържат равнопоставеност, като се има предвид, че други държави обявиха и приложиха подобни мерки“, пише министърът до парламента, посочвайки ограниченията за износ на САЩ.

Въпреки че Ей Ес Ем Ел, както и практически всички компании за производство на чипове, е юридически засегната от мярката, малко неща ще се променят. Това не се отразява на нашите машини за чипове, обяви говорител на Ей Ес Ем Ел. Базираната във Велдховен компания вече е обект на предишен контрол върху износа. В резултат на това тя вече няма право да продава своите усъвършенствани машини в Китай, припомня сайтът Ню.

Само „малък брой компании ще попаднат под разпоредбите на тези мерки“, казва министърът. В допълнение към машините за чипове, компаниите, които искат да изнасят системи за екстремно охлаждане и квантови компютри извън ЕС, сега също ще трябва да кандидатстват за лиценз.

Водещи новини

Още новини