САЩ арестуваха търговец на лазерни технологии за незаконен износ за Русия

  • 09 септември 2024 22:44

  • 267
  • 0
САЩ арестуваха търговец на лазерни технологии за незаконен износ за Русия
© Gettyimages

Бивш продавач за производител на машини за лазерно заваряване е арестуван в САЩ по обвинения в заговор за заобикаляне на американските закони за контрол на износа, за да продава машини на руската държавна ядрена компания „Росатом“, съобщава БТА.

Сам Бхамбхани е обвинен в работа с предполагаем прекупвач, за който се твърди, че е руски гражданин с име Максим Тесленко, който е препродавал лазерно оборудване на руското правителство. Те са използвали фалшифицирани документи за износ, за да замаскират истинския краен потребител.

Според обвинителния акт Бхамбхани е работил като търговец за световен доставчик на лазерно оборудване, използвано за заваряване, маркиране, рязане, дълбоко гравиране и системи за движение, с обекти в щатите Роуд Айлънд и Флорида.

Директорите на МИ-6 и ЦРУ предупреждават за заплаха за "целия световен ред": Русия води "безразсъдна кампания за саботаж"

Оборудването е продадено от 2015 г. до 2021 г. на дъщерно дружество на "Росатом“ в Екатеринбург, Русия, което произвежда компоненти за ядрени боеприпаси и различни граждански стоки, се посочва в обвинителния акт.

В обвинителните документи се твърди, че Бхамбхани понякога е обсъждал с Тесленко необходимостта да се намерят начини за заобикаляне на американския контрол върху износа, за да станат възможни продажбите.

"Също така ще трябва да измислим начина на изпращане и фактуриране, тъй като сега има твърде много контролни механизми, въведени за износ за Русия“, пише той на Тесленко през 2020 г., гласи обвинителният акт.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. правителството на САЩ още повече ограничи възможността на компаниите да изнасят изделия, които Русия би могла да използва в своята отбранителна, космическа и морска промишленост.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
267 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини