Големи залежи от лед бяха открити на Луната

pixabay
share

Големи количества от лед бяха открити на Луната от НАСА. Инструмент на апаратa на космическата агенция Lunar Reconnaissance Orbiter откри леда, вграден в лунната повърхност.

"Новите открития от апарата на НАСА Lunar Reconnaissance Orbiter разкриват, че лунните залежи от лед са по-широко разпространени, отколкото смятахме, дори отвъд сенчестите райони на южния полюс! Тези ледени залежи могат да съдържат жизненоважни ресурси за бъдещите изследователи, включително вода за радиационна защита, въздух, енергия и дори ракетно гориво!", съобщава Ники Фокс, който оглавява Дирекцията за научни мисии на НАСА, цитиран от Bulgaria ON AIR.

При предишни лунни проучвания е открит лед, запазен в дълбоко студени кратери в южния полюс на Луната или в близост до него - подходящо наречените "постоянно затънтени региони" или PSRs. Това е основната причина, поради която завръщането на НАСА на Луната, наречено програма "Артемида", ще кацне в близост до тези кратери. Това ново изследване, публикувано в рецензираното списание Planetary Science Journal, откри значителен лед в по-отдалечени кратери.

Най-голямата и най-ярка луна за годината ще бъде наблюдавана на 17 октомври

"Откриваме, че има широко разпространени доказателства за наличие на воден лед в рамките на PSR извън южния полюс, към поне 77 градуса южна ширина", казa изследователят от НАСА и ръководител на изследването Тимъти П. Маккланахан.

На карта са показани и местата на трайно засенчените области в южния полюс до 80 градуса южна ширина (буквалният южен полюс, разположен в ръба на кратера Шакълтън, е на 90 градуса южна ширина).

Голяма част от ледовете тук и отвъд вероятно се намират в кратери със студени температури под -198°C. Някои от тези затънтени кратери не са виждали слънчева светлина в продължение на милиарди години.

"За всеки квадратен метър от повърхността с открит лед "би трябвало да има поне още 5 кварца (около 5 литра) лед в горната част на повърхността от 3,3 фута (1 метър) в сравнение с околните среди", каза Маккланахан.

Неутронният детектор за изследване на Луната или LEND на сателита на НАСА локализира леда, като сочи къде на повърхността или в близост до нея има джобове със замразен водород.

Водещи новини

Още новини