ЕК изпрати предварително становище на платформата „X“ за нарушения

Getty Images
share

Днес Европейската комисия информира X за предварителното си становище, че е в нарушение на Законодателния акт за цифровите услуги (Законодателен акт за цифровите услуги) в области, свързани с тъмни модели, прозрачност на рекламата и достъп до данни за изследователите.

Прозрачността и отчетността във връзка с модерирането на съдържание и рекламата са в основата на Законодателния акт за цифровите услуги. Въз основа на задълбочено разследване, което включваше, наред с другото, анализ на вътрешни документи на дружествата, интервюта с експерти, както и сътрудничество с националните координатори за цифровите услуги, Комисията публикува предварителни констатации за несъответствие по три оплаквания:

Първо, X проектира и експлоатира своя интерфейс за „проверените профили" със „Синия контролен знак“ по начин, който не съответства на практиката в отрасъла и заблуждава потребителите. Тъй като всеки може да се абонира, за да получи такъв „проверен“ статус, това оказва отрицателно въздействие върху способността на потребителите да вземат безплатни и информирани решения относно автентичността на профилите и съдържанието, с което взаимодействат. Има доказателства за мотивирани злонамерени участници, които злоупотребяват с „проверения профил“, за да заблуждават потребителите.

Второ, Х не спазва изискванията за прозрачност на рекламата, тъй като не предоставя надежден регистър на рекламите, който позволява търсене, а вместо това въвежда проектни характеристики и пречки за достъп, които правят хранилището негодно за целите му за прозрачност по отношение на ползвателите. По-специално дизайнът не дава възможност за необходимия надзор и проучване на възникващите рискове, породени от разпространението на реклами онлайн.

Трето, Х не предоставя достъп до своите публични данни на изследователите в съответствие с условията, определени в Законодателния акт за цифровите услуги. По-специално Х забранява на отговарящите на условията изследователи да имат независим достъп до своите публични данни, например чрез извличане на данни, както е посочено в условията за ползване на услугата. Освен това процесът на Х да предоставя на отговарящите на условията изследователи достъп до своя приложно-програмен интерфейс (API) изглежда разубеждава изследователите да изпълняват своите научноизследователски проекти или не им оставя друг избор освен да плащат непропорционално високи такси.

С изпращането на предварителните констатации Комисията информира X за предварителното си становище, че е в нарушение на Законодателния акт за цифровите услуги. Това не засяга резултата от разследването, тъй като X вече има възможност да упражни правото си на защита, като разгледа документите от преписката по разследването на Комисията и като отговори писмено на предварителните констатации на Комисията. Успоредно с това ще бъдат проведени консултации с Европейския съвет за цифровите услуги.

Ако предварителното становище на Комисията в крайна сметка бъде потвърдено, тя ще приеме решение за установяване на несъответствие, с което се установява, че Х е в нарушение на членове 25, 39 и 40 (12) от Законодателния акт за цифровите услуги. Такова решение би могло да доведе до глоби в размер до 6 % от общия годишен световен оборот на доставчика и да разпореди на доставчика да предприеме мерки за справяне с нарушението. Решението за несъответствие може също така да задейства период на засилен надзор, за да се гарантира спазването на мерките, които доставчикът възнамерява да предприеме за отстраняване на нарушението. Комисията може също така да налага периодични имуществени санкции, за да принуди дадена платформа да спазва изискванията.

Х на Илън Мъск официално позволи порното в платформата

X, известна преди като Twitter, беше определена като много голяма онлайн платформа (VLOP) на 25 април 2023 г. съгласно Законодателния акт на ЕС за цифровите услуги, след като заяви, че достига до над 45 милиона активни потребители месечно в ЕС.

На 18 декември 2023 г. Комисията откри официална процедура, за да прецени дали социалната мрежа на Илън Мъск може да е нарушила Законодателния акт за цифровите услуги в областите, свързани с разпространението на незаконно съдържание и ефективността на мерките, предприети за борба с манипулирането на информация, за което разследването продължава, както и тъмните модели, прозрачността на рекламата и достъпа до данни за изследователите, които са предмет на приетите днес предварителни констатации.

Комисията също така въведе инструмент за подаване на сигнали за нередности, който позволява на служителите и други лица със знания да се свързват анонимно с Комисията, за да допринесат за мониторинга на спазването от страна на Комисията от страна на определени много големи онлайн платформи/много големи онлайн платформи.

Комисията също така откри официално производство срещу TikTok през февруари и април 2024 г., AliExpress през март 2024 г. и Meta през април и май 2024 г. 

Водещи новини

Още новини