"Curiosity" кацна успешно на Марс! (видео+снимка)

share

Подвижната лаборатория Curiosity на NASA успешно достигна повърхността на Марс в първата подобна мисия на американската космическа агенция за търсене на извънземен живот, пише dnevnik.bg.

За пръв път човечеството изпраща толкова голямо и сложно устройство на чужда планета. Curiosity тежи 1 тон и е с размера на малък лек автомобил. За целта бе разработена специална сложна система за спускането в рядката марсианска атмосфера и достигането на предварително определеното място в кратера Гейл.

Метеоролозите прогнозираха благоприятно марсианско време с лека облачност и температури на повърхността в рамките на минус 12 градуса по целзий.

"Умът ни казва, че сме си свършили работата, но емоционално сме ужасени", коментира Адам Селцнър, ръководител на операцията по спускането.

Според специалистите, ако Curiosity е в идеално състояние, би трябвало да може да изпрати към Земята първите снимки от Марс броени минути след края на спускането и началото на двугодишната си програма за изследване на Червената планета.

Първа снимки на Curiosity от Марс

 

Проектът струва 2.5 милиарда долара и се смята в NASA за изключително важен, за да задържи САЩ в авангарда на космическите изследвания и да позволи изпращането на хора на Марс към средата на 30-те години на ХХІ век.

 

Водещи новини

Още новини