Google Translate вече може да превежда от 103 езика

GettyImages
share

Онлайн преводачът Google Translate вече може да работи със 103 езика, съобщи интернет гигантът. Последното обновление на услугата добави още 13 езика и подобрени алгоритми, които трябва да направят преводите по-прецизни.

Google Translate вече "покрива" 99% от онлайн населението на света. Само благодарение на 13-те нови езика още 120 млн. души могат да използват услугата, за да получават преводи на своите езици, пише dnevnik.bg.

Процесът по добавянето на нови езици е доста сложен. Първо преминава период на анализ и подбор на езика. Той трябва да има писмена форма и в мрежата трябва да има известно количество преводи. След това се добавя и съдържание от Google Translate Community и алгоритъмът започва да се обучава на новия език.

За целта е важно наличните преводи да са добри, защото именно чрез тях софтуерът научава типичния словоред на дадения език. Google разчита и на хора, за които даденият език е майчин, като те въвеждат популярни фрази, пословици и редактират преводите.

Това се реализира чрез Google Translate Community, където над 3 млн. доброволци добавят и редактират преводите на услугата. До момента са извършени над 200 млн. корекции, които позволяват и на интелигентния софтуер да е още по-прецизен.

Водещи новини

Още новини