Система погасява шумовете в стаята

share

Много съвременни слушалки са оборудвани с активна система за погасяне на шумовете чрез обратна връзка. При нея микрофон улавя външните звуци и генерира сигнал с обратна акустична честота. Така паразитните шумове се унищожават напълно, пише "Монитор".

Австрийският промишлен дизайнер Рудолф Стефанич предложи аналогична система за погасяне на шумовете, която работи в рамките на една стая. Устройството се нарича Sono и се закрепва към прозореца на стаята. То разполага с микрофон и излъчвател, който е притиснат към стъклото, което се използва за резонатор.

Тестовете на прототипа са показали понижаване на шума с 12 децибела.Освен обикновено погасяване на всички звуци, Sono може да бъде програмиран да нулира само някои от тях, а други да пропуска. Така например шумът от уличното движение може да изчезне, но да остане този на листата и пеенето на птичките. Това е възможно чрез използване на сигнален процесор, който анализира сигнала от микрофона.Проектът Sono спечели състезанието James Dyson Award през 2013 година. Прототипът е готов и сега авторът търси инвеститори, за да започне масовото му производство.

Водещи новини

Още новини