Ще внасяме атомни експерти от Турция

share

"Само за миналата година "Росатом" направи поръчки за 100 млн. евро към чешки компании, или за близо 2,6 млрд. крони. Оборудване, произведено от чешки предприятия, работи в атомни централи по руски дизайн в Русия, Украйна, Словакия, Индия и Китай". Това заяви Кирил Комаров, зам. генерален директор на държавната корпорация "Росатом" по развитието и международния бизнес по време на Европейския форум на доставчиците от ядрената промишленост "Атомекс-Европа", който се проведе в чешкия град Бърно, пише "Стандарт".

Комаров отбеляза, че "Росатом" очаква развитие на сътрудничеството с Чехия. Сега руската страна в консорциума, чийто лидер е компанията "Шкода ядрено машиностроене", участва в търг за завършване на строителството на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Темелин".

Консорциумът предложил списък с доставчици за бъдещата АЕЦ и е отправил тръжно предложение, в което делът на чешките доставки е около 70%. "Това по наша предварителна оценка означава, че чешките компании могат да получат поръчки за милиарди евро.

Едновременно с това в страната ще бъдат създадени хиляди висококвалифицирани работни места", каза Комаров.

В момента "Росатом" строи 18 ядрени блока по света и 9 в Русия. "Предвиждаме до 2030 г. компанията да изгражда 80 блока на стойност 300 млрд. долара", обобщи Иван Дъбов, вицепрезидент и директор Департамента за комуникация и информационна политика на ЗАО "Русатом Оверсиз". И добави, че вратите на "Росатом" винаги са били отворени за българските ядрени специалисти. "Ние ги ценим много", заяви той.

Само у нас има хора, които си позволяват да наричат нашите ядрени специалисти "мафия". Дори в МААЕ (Международната агенция за атомна енергия) смятат, че най-подготвените кадри за работа с руската ядрена технология са тъкмо българите. Засега. Утре, когато 60-годишният ни опит в атомната енергетика се разпилее по света, овакантеното място ще заемат турските специалисти, които сега се обучават в Москва. Защото към същата 2030 г. в Турция трябва да действат общо 12 реактора, според тяхната програма. В АЕЦ "Аккую" ще има 4 реактора с руската технология ВВЕР, изградени изцяло с руска инвестиция в размер на 20 млрд. долара.

Министерството на енергетиката на Великобритания подписа преди месец меморандум за сътрудничество с "Росатом" и на драго сърце ще приеме руските инвестиции в своята ядрена програма. Защото англичаните, които никой не може да обвини в "рубладжийство", камо ли в комунистически пристрастия, практично са изчислили ползите от руските инвестиции и даже се ангажират да гарантират на "Росатом" онези условия, при които руската корпорация да си избие вложенията.

До 2030 г. Европа има за цел да подмени 1/3 от автомобилния си парк с електромобили, което ще отвори сериозен дефицит на електроенергия. И на този нов пазар България изобщо няма да я има. Но децата ни ще са тук и, докато плащат "пазарните" безумия на нашето поколение, тихо ще ни попържат и пустосват.

Водещи новини

Още новини