Нова технология ще гони птиците, доближаващи самолети

share

Нискочестотни звуци пропъждат птиците, когато те доближат пътнически самолети, съобщи БТА, позовавайки се на uswebdaily. Така ще се намалят случаите, при които птици се удрят в самолети и застрашават пътниците.

Шум от високоговорители често се използва, за да може птиците да се държат далеч от самолетните писти. Той обаче често е дразнещ за пътниците, а новата технология може да избегне това неудобство.

Фирмата Technology International със седалище в Луизиана оповести, че разработената от нея система ще ползва инфразвук, т.е. звук с твърде малка честота, който не може да се улови от човешкото ухо, когато самолети се готвят да излетят или да кацнат.

Технологията Avian Infrasound Non-lethal Denial System ползва инфразвуков детектор, който чува наближаващото ято птици и активира високоговорители. От тях се носят звуци, които са с висок интензитет, но с ниска честота. Системата е функционирала добре по време на тестове.

От Technology International увериха, че тя освен това може да се ползва, за да държи гълъбите далеч от градски площади, а ятата птици - далеч от ветрови турбини.

Водещи новини

Още новини