Бивш директор на "Фолксваген" отрече пред германски съд обвиненията по "Дизелгейт"

Getty Images
share

Бившият президент и главен изпълнителен директор на "Фолксваген" (VW Group) Мартин Винтеркорн днес отрече пред германски съд всички обвинения, които са му предявени по дело във връзка със скандала "Дизелгейт", предаде ДПА. 

Винтеркорн е изправен пред регионалния съд в Брауншвайг за втори пореден ден. Той е подсъдим по обвинения, свързани с предполагаемата му роля в "Дизелгейт", разразил се преди девет години. 

През септември 2015 г. Винтеркорн е отстранен от ръководството на "Фолксваген", след като американските регулаторни власти обявиха, че милиони коли, произведени от германския концерн, са били манипулирани, за да изглежда, че отговарят на екологичните стандарти в САЩ. Те посочват, че във "Фолксваген" са разработили незаконен софтуер, чрез които са манипулирали компютрите на автомобилите с дизелови двигатели. Целта е била да бъдат представяни неистински данни за вредните емисии от газове, отделяни при движението.

Прокурорът по делото обвинява Винтеркорн, че е знаел много по-рано, отколкото е признал, за схемата с манипулирането на вредните емисии от газове на дизеловите автомобили. Обвинението посочва, че най-късно към май 2014 г. той е бил наясно със ситуацията. Бившият ръководител на "Фолксваген" отрича това. 

Бивш ръководител на "Фолксваген" се изправи пред съда по обвинения, свързани с "Дизелгейт"

"Обвинението на прокурора, че не съм предприел действия, които са се изисквали от мен в ролята ми на главен изпълнителен директор, че съм извършил измама и съм навредил на клиентите и акционерите (във "Фолксваген" - бел. ред.), ме засегна много тежко в края на професионалната ми кариера", заяви Винтеркорн пред съда в Брауншвайг.

В рамките на наказателното дело срещу 77-годишния бивш шеф на германската автомобилна група са предявени редица обвинения. Сред тях са измама и представяне на неверни свидетелски показания пред парламентарна комисия.

Мартин Винтеркорн е обвинен и в манипулиране на фондовия пазар, тъй като не е уведомил навреме за очертаващия се скандал инвеститорите, притежаващи акции във "Фолксваген". Когато "Дизелгейт" избухва, ценните книжа на автомобилната група рязко поевтиняват, което води до сериозни загуби за редица инвеститори. 

"Дизелгейт" е най-големият скандал в историята на "Фолксваген". Той коства на германския концерн над 32 млрд. евро, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Водещи новини

Още новини