Tesla изтегля 1,8 млн. превозни средства заради технически проблем

Getty Images (архив)
share

Американската компания за производство на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) изтегля за отстраняване на технически проблем над 1,8 милиона превозни средства. Това съобщи днес Националната администрация за транспортна безопасност на САЩ (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA), предаде Асошиейтед прес.

Регулаторът е установил, че заради софтуерна грешка компютрите, вградени в тези електромобили, може да не отчетат при потеглянето им, че предният им капак не е напълно затворен. Заради това шофьорът на подобен електрически автомобил може да не разбере, че не е затворил напълно предния капак, при което е възможно той да се отвори в движение и да блокира видимостта му. Това увеличава опасността от настъпването на катастрофи, посочва регулаторът. 

Националната администрация за транспортна безопасност на САЩ отбелязва, че "Тесла" е започнала да изпраща на своите клиенти актуализирана компютърна програма. Новият софтуер отчита, ако предният капак на електромобила е отворен при потегляне и предупреждава шофьора му.

"Тесла" с драстичен спад на печалбата си през второто тримесечие

За проверка и евентуална подмяна на ключалките на предните им капаци се изтеглят електрически автомобили от сериите "Модел 3" (Model 3), "Модел Ес" (Model S) и "Модел Екс" (Model X), които са произведени между 2021 и 2024 година. Ще бъдат проверени и електромобили от серията "Модел Уай" (Model Y), пуснати на пазара между 2020 и 2024 година.

Превозните средства, които се изтеглят, са оборудвани с предни капаци, произведени в Китай от международната компания "Магна клоужърс" (Magna Closures), посочва БТА.

Водещи новини

Още новини