"Тесла" обяви, че ще съкрати 400 работни позиции в завода си край Берлин

  • 23 април 2024 15:33

  • 357
  • 0
"Тесла" обяви, че ще съкрати 400 работни позиции в завода си край Берлин
© GettyImiges

"Тесла" (Tesla) ще съкрати 400 работни позиции в завода си край Берлин. Това се посочва в съобщение до медиите на американския производител на електромобили, предаде ДПА, цитирани от БТА. 

Компанията планира да проведе "доброволна програма", за да бъдат избегнати принудителни съкращения. Тя предвижда разговори със съвета на работниците в предприятието, за да бъде обсъдено изпълнението на тази програма, се посочва в съобщението.

Заводът на "Тесла" в Германия, който е наричан от компанията "гигафабрика", е единственото й производствено съоръжение в Европа.

Предприятието е разположено на около 30 километра югоизточно от Берлин, край германския град Грюнхайде. В него в момента работят над 12 000 души. През миналата седмица компанията обяви, че няма да бъдат удължени временните трудови договори на 300 работници, припомня ДПА.

Това става на фона на обявеното от американската автомобилостроителна компания решение да освободи от работа 10 на сто от своите служители в целия свят.

"Тесла" намалява цените на свои модели електромобили в Германия, Китай и САЩ

Главният изпълнителен директор на "Тесла" - милиардерът Илон Мъск, е изпратил през миналата седмица имейл до представители на фирмата, в който е посочил, че съкращенията ще засегнат приблизително 14 000 служители във всички подразделения на корпорацията. Това се планира на фона на срив на пазара на електрически автомобили и на спада на продажбите им в световен мащаб, посочва Мъск.

Последвайте канала на

Калина Христова
357 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини