Д-р Николай Болтаджиев предлага генерална реформа в НЗОК по примера на Холандия

  • 21 май 2024 17:44

  • 6851
  • 3
Д-р Николай Болтаджиев предлага генерална реформа в НЗОК по примера на Холандия
© Кадър: БТВ

Ако погледнем средствата за здраве през последните години, те са се удвоили. Статистическите показатели за последните 10 години не са мръднали. Това се дължи на лошата система на здравеопазване. Това заяви членът на надзорния съвет на НЗОК д-р Николай Болтаджиев в предаването „Лице в лице” по БТВ.

По думите му след падането на комунизма в края на 90-те години се е копирал един добър модел. „Заложи се на една здравноосигурителна система, която бе много добра, но се е разви в неправилна посока. Наблюдаваме свръхадминистриране, свръхразпределение на финансите по бюджетен начин, НЗОК е един монопол, който е одържавен и се използва като политически инструмент. Тя беше замислена като една взаимоспомагателна каса с интерес да покрива лечението на здравно осигурените и да се управлява от тях”, обясни той.

Според него решението е коренна реформа и демонополизация на Касата по примера на Холандия. „Либерализация на здравните услуги, създаване на конкретни правила и норми за извършване на дейността, конкурентни здравни каси и лечебни заведения. Болничното лечение е стопанска дейност и болниците трябва да се развиват като стопански дружества – това са европейски норми”, изброи д-р Николай Болтаджиев.

НЗОК: Изписването на медицински храни е на базата на становища от експертните съвети по педиатрия и гастроентерология

„Вече има политизация и в самите болници. Това се вижда и в скандала с „Пирогов”. Чуваме за държавни болници, чиито дейности са покрити от НЗОК. Много важно е да има конкуренция между здравни каси. Монополът на НЗОК е удобен на политиците, защото това е влияние и власт”, поясни д-р Болтаджиев.

„До 2014 г. нямаше лимити на болниците. Тогава оставаха по 800 млн. лева, които оставаха в Касата и се натрупваха. Трябва да се промени системата – един път контролът, един път организацията на работата. Има нужда от сериозна реформа. Основният мотив на хората, които не искат реформа, е че ще има нужда от по-голяма администрация и повече разходи”, каза още членът на надзорния съвет на НЗОК.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6851 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.21 | 19:28

1
Луд ce-кc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите се-кса си незабpавим-----> use.my/sman

2024.05.25 | 05:49

2
❤️ Г­­о­­р­е­­­щ­­­и­ ­м­­о­­­м­­­и­­­ч­­е­­­т­а­­­ ­в­и­ ­­­о­­­ч­­­а­к­­в­а­­­т ­­-­­ X­1­8­­­.­­F­­U­­­N
Българин

2024.05.25 | 08:23

3
Този ще "пази" обществения ресурс, както вълк стадото.

Добави коментар

Водещи новини