НЗОК ще покрива разходите за повече лекарства за сърдечно болни

  • 09 март 2024 21:47

  • 1165
  • 2
НЗОК ще покрива разходите за повече лекарства за сърдечно болни
© Freepik

Повече пари за лекарствата за домашно лечение и по-специално за сърдечно-съдовите заболявания ще поема Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Има идея тя да покрива повече от медикаментите, необходими за много българи.

Най-вероятно това ще важи за 400 лекарства. Плановете са Касата да покрива цялата им стойност. В момента за повечето от тях – 25%, НЗОК плаща 25%.Например за медикамент за лечение на сърдечни заболявания на стойност малко над 8 лв. Касата плаща 73 стотинки. Останалото е за сметка на пациента.

Доц. д-р Христова: България е лидер в ЕС по смъртност от сърдечносъдови заболявания

Наблюденията на фармацевтите са, че лекарствата за сърдечно-съдови заболявания се покриват в най-малка степен, а са едни от най-предписваните. Според тях подобна стъпка е нужна отдавна.

Според информацията, с която разполагаме, само за по-високото покритие на лекарствата ще са нужни около 34 млн. лева, ако мярката влезе в сила от април. Финансовите параметри и откога промяната ще стане факт все още се уточнява. Разчетите на НЗОК показват, че промяната ще засегне над 600 хиляди души, пише бТВ.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1165 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.03.10 | 10:02

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man

2024.05.25 | 09:13

2
❤️ Г­­­о­­р­­е­щ­­и­ ­­м­­о­­­м­­и­ч­е­­т­а­­­ ­­в­­­и­­ ­­о­­­ч­­а­к­­­в­­­а­т ­­­-­­ X­­1­­8­.­­F­­­U­N

Добави коментар

Водещи новини