Проф. Андрей Чорбанов коментира защо за едни и същи онколекарства НЗОК плаща различно

  • 29 януари 2024 17:47

  • 1073
  • 1
Проф. Андрей Чорбанов коментира защо за едни и същи онколекарства НЗОК плаща различно
© Кадър: БТВ

Зам.-председателят на НС от Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен и член на здравната комисия в НС проф. Андрей Чорбанов коментира в предаването „Лице в лице“ по БТВ драстичните разлики в цените на лекарствата за онкоболни. Преди дни разследване показа, че за едни и същи онколекарства НЗОК плаща много различни цени. В някои случаи разликата е 28 пъти.

Той уточни, че предложението е било, ако една болница в по-голямата си част работи с НЗОК, да може да прави такива поръчки на лекарства. „В същото време смятаме, че е справедливо обществените поръчки да се правят не само от държавните, но и от частните болници. В противен случай поставяме в дискриминационни условия частната болница. Все пак частната болница е разходвала един по-голям ресурс от държавната“, обясни той.

„Този абсурд с драстичната цена на лекарствата в различните болници може да се заобиколи по няколко начина. Не трябва да бъде оставена инициативата и добрата воля на частната болница. Частните интереси много често са далеч от обществените. Трябва да свикнем с мисълта, че законът може да ограничава злоупотребата с публични средства“, подчерта проф. Чорбанов.

„Ние трябва да правим баланс между държавния и частния интерес. Ако зависи от моето мнение, защо трябва частната болница да работи с държавен ресурс Има населени места обаче, в които няма кой да лекува“, обобщи той.

Лекарство на всяка цена: За едни и същи онколекарства НЗОК плаща различно - до 28 пъти

Лекарствата, с които болниците лекуват онкоболни пациенти, не са включени в цените на клиничните пътеки. Здравната каса ги плаща на лечебните заведения отделно. На цените, на които те са ги купили. Но на не повече от държавно определен таван.

Болниците обаче купуват едно и също лекарство на много различни цени. В последния публичен отчет, който е за септември миналата година, установяваме 14, 15, дори 28 пъти разлики в цените, по които накрая касата плаща.

Зам.-председателят на НС увери, че този въпрос отново ще бъде разгледан от народните представители в опит да се намери най-справедливия вариант за всички.

Проф. Андрей Чорбанов коментира и битката между президента Румен Радев и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски от последните дни. „Функцията на президента е ясно делегирана от Конституцията. Промените в Конституцията имаха за цел да ограничат правомощията на този президент. Президентът обаче трябва да има възможността да е коректив на властта, не говоря конкретно за този президент. От друга страна президентът Радев пречи на управляващите“, каза още той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1073 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.30 | 00:08

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини