Журналист: Здравеопазването ни е болно от политика, шуробаджанащина и съмнения за корупция

  • 07 март 2024 14:48

  • 385
  • 2
Журналист: Здравеопазването ни е болно от политика, шуробаджанащина и съмнения за корупция
© Novini.bg / Canva

Системата на здравеопазването в България е болна от политика, шуробаджанащина и съмнения за корупция. Това заключение направи в предаването „Кой говори“ по Дарик журналистът от „Капитал“ Десислава Николова – автор на редица разследвания, свързани със здравеопазването у нас.

„Ние виждаме върха на айсберга – виждаме едни прекрасни държавни болници, които си плащат за реклама, плащат си богато. Голяма обществена поръчка в най-голямата болница у нас – „Св. Георги“ в Пловдив, която е обявила обществена поръчка за написване на 130 авторски статии, т.е. по една на всеки 2 дни, и за 300 материала за болницата“, обясни Николова.

Тя уточни, че се касае за „хвалебствени статии“ за половин милион лева, платени от здравните вноски и данъците на българите, чрез които ПР агенция ще обгрижва имиджа на болницата. 

Проф. Чорбанов: Законът за онколекарствата е легализирана форма за източване на НЗОК

„Какво прави министерство на здравеопазването, принципал на тези болници? Министерството, което трябва да контролира тези болници, контролира само обществени поръчки за строително-монтажни дейности и апаратура, но не контролира обществени поръчки за Връзки с обществеността“, обясни Николова.

Тя се спря и на друг шокиращ случай в здравеопазването. В Университетската болница „Св. Екатерина“ имало цял екип юристи, но тъй като те нямали капацитета да свършат цялата юридическа работа на лечебното заведение, се наемали и външни юристи.

Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на казваше: Може да е неморално, ама не е незаконно“, припомни журналистът.

Тя вдигна завесата и около назначаването на свои в болниците у нас.

„Болница ИСУЛ неотдавна назначи нов директор на медицинския ѝ център - едно от най-печелившите звена в болницата, която е в лошо финансово състояние – д-р Матей Гаврилов на 73 г. Да е жив и здрав! Не бива да има дискриминация“, обясни Николова.

Тя уточни, че за да бъде назначен новият директор, е бил освободен старият - доц. Виктория Жекова (44 г.), която е създала медицинския център и дори го е извела на печалба.

„Тя не е общувала лично с директора (на ИСУЛ - бел.ред.), успяла е да привлече стотина лекари от болницата, така че от прегледи те получават повече от заплатата им в болницата“, каза Николова и изтъкна, че въпреки това на нейно място е назначен д-р Гаврилов, който е „семеен приятел“ на директора на ИСУЛ Любомир Пенев.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
385 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.03.07 | 18:41

2
Няма ниакви съмнения за корупцията. Тя е очеваден факт.

2024.03.07 | 17:00

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини