Проф. Чорбанов: Законът за онколекарствата е легализирана форма за източване на НЗОК

  • 31 януари 2024 21:13

  • 1598
  • 5
Проф. Чорбанов: Законът за онколекарствата е легализирана форма за източване на НЗОК
© Bulphoto (архив)

Депутатът от "Има такъв народ" проф. Андрей Чорбанов заяви, че ще видим разбиване на порочната схема с онколекарствата, но след години и не с новоприетия закон.

"От години сме избрали система с една здравна каса, която да бъде регулирана от Министерството на здравеопазването. Когато има много здравни каси, болниците избират с кой да работят и пациентите къде да се осигуряват. Чрез една здравна каса лобизмът е много по-лесен", каза той в студиото на "Денят ON AIR."

Проф. Чорбанов обясни защо се е стигнало до липсата на лекарства и спешните доставки от страна на държавата.

"Новият закон представлява легализирана форма за източване на Здравната каса. Не е ясен механизмът, по който ще се определят. До този момент виждаме ниска и висока цена. Имаме редица цени, на които болниците са купували тези лекарства последните 6 месеца. Ще сложим средна оценка. Най-ниските и най-високите цени ще отпаднат, само че най-ниските цени може да бъдат много по-близко до реалността. Ще се направи усредняване на високи стойности, което не означава, че ще бъдат реалните. Никой няма да се откаже от парите от Касата", разясни гостът на Bulgaria ON AIR.

10 млн. лв. на НЗОК ще спести новият механизъм за онколекарства

Според него пътищата са два: легализиран и провеждан от държавата търг, така че да не бъде обжалван; радикална промяна на системата с много здравни каси.

"Шокиращо много лобизъм има в Народното събрание. Цели организации и коалиции са включени в този лобизъм", настоя проф. Чорбанов. 

"Трябваше да бъде направен такъв закон, че частните болниците да правят обществени поръчки за тази част от дейността им, която работи с Касата. Има изключително модерни и скъпи лекарства. Има граждани, които са готови да ги заплатят и никой не може да ги спре. Ако иска частната болница да работи с Касата, тя трябва да провежда обществени поръчки", каза още депутатът от ИТН.  

По думите му няма да се икономисат пари от онколекарствата, а програмата ще облагодетелства конкретни хора и фирми. Основната цел била да се овладеят регулаторите, за да работи системата години напред, дори конкретна партия да не е на власт.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1598 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Съвет от мен

2024.02.01 | 11:40

5
Излезте от филма и свалете розовите очила!!! ЕС И САЩ НИ ИЗБИВАТ НЕ ПУТИН!!!
Всичко нелегално

2024.02.01 | 11:38

4
Е легализирано,защото сме в ЕС,А ВСИЧКИ ЗНАЕМ ВЕЧЕ,ЧЕ ТЕ СА НЕ ПО-МАЛКО МУШЕННИЦИ И ЛЪЖЦИ!!!
ЧУЙ

2024.02.01 | 07:05

3
Какво стана с ваксината срещу ковид, дето я правеше? Спри, вече няма пандемия..!
Данчо

2024.01.31 | 21:59

2
Съвет от мен: откажете се от пушенето на цигари. Белите дробове и портмонето ви ще са благодарни. Лично аз успях успешно да ги откажа с един специален продукт от натурални съставки: cutt.ly/otkaz
Данчо

2024.01.31 | 21:43

1
Съвет от мен: откажете се от пушенето на цигари. Белите дробове и портмонето ви ще са благодарни. Лично аз успях успешно да ги откажа с един специален продукт от натурални съставки: cutt.ly/otkaz

Добави коментар

Водещи новини