НЗОК ще заплаща лекарства за лечение на рак на млечната жлеза при мъжете

  • 02 януари 2024 10:38

  • 956
  • 0
НЗОК ще заплаща лекарства за лечение на рак на млечната жлеза при мъжете
© Freepik
Слушай новината Слушай новината

Съгласно действащата нормативна уредба, НЗОК заплаща на лица със злокачествени заболявания на млечна жлеза хормонална терапия с лекарствени продукти, включени в Приложение №1 на Позитивния лекарствен списък (ПЛС).

Става въпрос за лекарствените продукти, прилагани единствено в извънболничната помощ. Тези продукти се предписват с протокол и се отпускат за домашно лечение на територията на страната след извършване на експертиза по чл. 78, т. 2 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО). С електронен протокол се предписват лекарствени продукти според терапевтичните показания, вписани в кратките им характеристики, съобщиха от НЗОК.

Лекарствените продукти с международно непатентно наименование Fulvestrant, са включени в Приложение №1 на ПЛС, но в кратките им характеристики е посочено, че се прилагат само при постменoпаузални жени. Именно това е и основанието Комисията за експертизи по чл. 78, т. 2 от ЗЗО в ЦУ на НЗОК да отказва предписване на лекарствения продукт на мъже с диагноза карцином на млечната жлеза.

Към момента мъже със злокачествени заболявания на млечната жлеза могат да получат хормонална терапия с други лекарствени продукти от групата на ароматазните инхибитори и LHRH-агонисти, които са включени в Приложение №1 на ПЛС и които са показани за прилагане и при мъже според кратката характеристика на продукта.

При необходимост от парентерална хормонална терапия при диагноза карцином на гърда при мъже, НЗОК ще осигури заплащането, като за целта в Списъка с лекарствени продукти, заплащани извън стойността на клиничните пътеки в болничната медицинска помощ, включително Fulvestrant, трябва да бъдат заявени от Притежателите на разрешение за употреба (ПРУ) за заплащане, прилагани в болничната медицинска помощ.

По този начин заплащането на лекарствените продукти ще се извършва съгласно Списъка на противотуморните лекарствени продукти за лечение по амбулаторни процедури № 6 „Системно лекарствено лечение при злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания“ и № 7 „Амбулаторно наблюдение/диспансеризация при злокачествени заболявания и при вродени хематологични заболявания“ и клинични пътеки  № 240, 242, 243, 244, 245, 246, 248, 249, 250.1, 250.2, 251.1, 251.2  и 252, на необходимите еритро- и гранулоцитните колонистимулиращи фактори и бифосфонати, в сила от 01.01.2024 г.

Съдът реши: Мъжът с рак на гърдата е дискриминиран

На основание чл. 56, т. 2 от ЗЗО лекарите, работещи в лечебните заведения, вече ще могат да предписват тези лекарствени продукти по утвърдените фармакотерапевтични ръководства. Лекарственият продукт с INN Fulvestrant също ще бъде включен в този Списък и ще се заплаща само за лица от мъжки пол с карцином на млечната жлеза.

Това предложение е съгласувано с експерти от научното дружество по медицинска онкология.

НЗОК осведоми първия пациент, който ще получи лечението си, за предстоящите стъпки, осигурени от институцията.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
956 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини